nieuws

De dag van Loki

bouwbreed

De Noorse god van het vuur Loki stond bekend om zijn kwaadaardige practical jokes. Zo kwam hij ongenood als dertiende gast bij een feestje waardoor hij de aarde in diepe rouw dompelde. Het zou een verklaring kunnen zijn voor vrijdag de dertiende als ongeluksdag. Nu lijkt het wel alsof Loki wederom is teruggekeerd. De rampspoeden […]

De Noorse god van het vuur Loki stond bekend om zijn kwaadaardige practical jokes. Zo kwam hij ongenood als dertiende gast bij een feestje waardoor hij de aarde in diepe rouw dompelde. Het zou een verklaring kunnen zijn voor vrijdag de dertiende als ongeluksdag. Nu lijkt het wel alsof Loki wederom is teruggekeerd.
De rampspoeden stapelen zich op. Menig Europees land, waaronder Nederland, kampt inmiddels met economische krimp. Bedrijven voelen de hete adem van de banken inmiddels in de nek. Een enkeling, zoals Van Hoogevest, is door het dichtdraaien van de geldkraan door een overheidsbank omgevallen. Enkele andere, Hillen 0x26 Roosen bijvoorbeeld, is door een agrarische bank juist gered.
Curieus blijft het wel. Dat een door de belastingbetaler geredde bank een gerenommeerd bedrijf de das omdoet, terwijl het juist de boeren, die het ook al niet makkelijk hebben, in staat zijn om een praktisch net zo gerenommeerd bedrijf wel te helpen. Dit knelt temeer door de bonussen die de staatsbank weer eens uitkeert. Het bedrag waarmee Van Hoogevest gered had kunnen worden, valt daarbij in het niet. Daar zou Wouter Bos eens wat aan moeten doen als het hem ernst is met de redding van de economie. Anders is niet uit te sluiten dat meer op zich gezonde bedrijven omvallen.
De beleggers lijken zich nu volledig te onttrekken aan de streken van Loki. Die varen hun eigen onvoorspelbare koers. Juist op de dag van Loki, vrijdag de dertiende dus, maakte het CBS bekend dat het slecht gaat in Nederland. Wat iedereen al wist, is nu statistisch onderbouwd. Blijkbaar vonden de beleggers dat een opluchting want de beurskoersen stegen alom.
De bouwfondsen deden het de afgelopen week allemaal anders. Ballast Nedam steeg gestaag. BAM deed dat in het begin van de week, maar daalde vervolgens om vrijdag weer wat aan te dikken. Bij Heijmans weten de beleggers het duidelijk nog niet. Boskalis daalde donderdag onverhoeds 9,75 procent. Dat zullen wel winstpakkers geweest zijn, tenzij Loki in de bagger gedoken is.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel