nieuws

Centraal Station Antwerpen toe aan grote schoonmaak

bouwbreed Premium

In het Centraal Station in Antwerpen worden hoog boven de begane grond en de sporen voorbereidingen getroffen voor het uitvoeren van 11.000 vierkante meter schilderwerken en het schoonmaken van 44.000 vierkante meter plexiglasramen. De werken duren een half jaar en kosten ruim 3 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van de Belgische Spoorwegen zijn de schilderwerken noodzakelijk omdat de stalen bogen aan de zuidzijde van het station helemaal verkleurd zijn. Door werkzaamheden in de spoortunnel en de luchtvervuiling zijn ook de plexiglasramen op de 170 meter lange daken en de zijgevels van de grote hal erg vuil geworden.
De ramen worden gepoetst vanaf hangende werkplatforms. Inmiddels is een aannemer al met een hogedrukreiniger begonnen met het schoonmaken van de grote ramen aan de kant van de Antwerpse dierentuin.
Intussen zal ook de restauratie van de buitengevels van het historische station, dat door het Amerikaanse tijdschrift Newsweektot het vierde mooiste station ter wereld werd uitgeroepen, over enkele maanden voltooid zijn. De laatste grote renovatie van de grote stationshal werd tussen 1985 en 1995 uitgevoerd. In december vorig jaar werd de tweede stationsingang aan het Kievitplein in gebruik genomen die gekenmerkt wordt door een indrukwekkend atrium van 13.000 vierkante meter glas en staal. Het gaat om een volwaardige nieuwe stationsingang met loketten, winkels, een stationsbuffet, parkings voor auto’s en fietsen en een toegang tot de verschillende perronniveaus en de winkelgalerij.

Reageer op dit artikel