nieuws

Britse protesten tegen buitenlanders nemen toe

bouwbreed Premium

Britse wilde protestacties tegen het inzetten van buitenlandse bouwvakkers op grote projecten breiden zich als een lopend vuurtje uit.

Voor en na het weekend zijn honderden onderhoudsmensen, monteurs en bouwvakkers bij kern- en andere energiecentrales, olieraffinaderijen, gasterminals en een staalfabriek van Corus in Wales de poort uitgelopen en vaak voor 24 uur in staking gegaan.
De woede richt zich vooral tegen het inzetten van tweehonderd Italianen bij de uitbreiding van een raffinaderij in Immingham door technisch aannemer Jacobs, dat ook in ons land enige vestigingen heeft, en de bouw van een nieuwe elektriciteitscentrale in Staythorpe. Hierbij zet het Franse Alstom Spaanse onderaannemers in die hun eigen werknemers mee brengen. Premier Gordon Brown, die de problemen met eerdere kreten over ‘Britse banen voor Britse werkers’ heeft uitgelokt, heeft de acties dit weekend onaanvaardbaar genoemd. Omdat de problemen hun oorsprong hebben in de Europese regels voor een vrij verkeer van werknemers wil de regering in Londen tegelijkertijd de materie zo snel mogelijk in Brussel aankaarten, voegt minister van werkgelegenheid James Purnell daaraan toe. De acties worden ondersteund door de grote industriële vakbond Unite. ”Het feit dat deze aannemers geen Britse bouwvakkers inzetten is een nationaal schandaal”, aldus algemeen secretaris Derek Simpson. ”Onze leden vragen niet om een gunst, ze vragen om een eerlijk spel. Het is een schande dat onze eigen mensen niet eens kunnen solliciteren naar banen om Britse centrales te bouwen.”

Rol

Unite wijst er op ‘dat de regering miljarden in de economie pompt om de werkgelegenheid te ondersteunen’. ”De strategie werkt alleen als de werkgevers ook hun rol spelen. Behalve de Olympische Spelen is engineering de enige sector in de bouw waar nog werk voorhanden is.”
De protesterende lassers, elektriciens en monteurs nemen hardere woorden in de mond: ”Er wonen hier om de hoek tientallen goede bouwvakkers, waarom laten ze al die Europeanen ons het brood uit de mond stelen.”

Reageer op dit artikel