nieuws

Bouwprijzen in Scandinavië en Engeland hoogste in EU

bouwbreed Premium

Bouwen is in de Scandinavische landen (exclusief Finland) en Groot-Brittannië meer dan 40 procent duurder dan gemiddeld in de EU-27. Dat meent het centraal bureau van de statistiek (SSB) van Noorwegen in een koopkrachtonderzoek.

De bouw- en aanlegprijzen in de genoemde landen zijn daarmee volgens de statistici absoluut het hoogst. Denemarken is binnen deze groep topscoorder met een bouwprijsniveau dat 63 procent hoger is dan in rest van de Europese Unie. Woningbouw is in Denemarken afzonderlijk bekeken zelfs 73 procent duurder.
De cijfers voor het Groot-Brittannië zijn respectievelijk 42 procent en 22 procent.
Nederland komt in West-Europa vrij goed weg met 24 procent hogere prijzen dan gemiddeld en 27 procent voor afzonderlijk de woningbouw.
De Duitsers bouwen echter goedkoper met prijzen die respectievelijk 16 procent en 21 procent hoger liggen dan het Europese gemiddelde.
De prijzen zijn het laagst in de nieuwe Oost-Europese lidstaten, maar het niveau begint wel dat van West-Europa te naderen, aldus de Noorse rekenaars, die de vergelijking baseren op vijftien bouw- en aanlegprojecten in 37 landen, waaronder ook landen buiten de EU. Als prijspeil is 2007 gehanteerd.

Reageer op dit artikel