nieuws

Bouwer Vinci neemt voortouwop snelweg Duitsland

bouwbreed

Een consortium geleid door de Franse bouwer Vinci heeft de opdracht binnengehaald gedurende dertig jaar het beheer van 59,7 kilometer de Duitse snelweg A5 op zich te nemen. De order vertegenwoordigt een waarde van 600 miljoen euro.

Vinci werkt bij het project samen met Hochtief, Reif en Kirchhof. Boven op de volledige renovatie van het wegvak staat over een lengte van 41,5 kilometer een uitbreiding van vier tot zes rijstroken te wachten. Onderweg staan 68 bruggen op het programma. De bouwinkomsten worden geraamd op 265 miljoen euro.
Momenteel heerst op de aan te pakken A5 tussen Offenburg en Malsch een verkeersdrukte van 67.000 voertuigen per dag. Prognose is dat over tien jaar dagelijks 80.500 wagens gebruik maken van de snelweg.
Het consortium, waarin Vinci een aandeel heeft van 50 procent, ontvangt zijn vergoeding uit de tol op het vrachtverkeer. De totale concessie heeft volgens de opdrachtgever, regeerdistrict Karlsruhe, een waarde van 850 miljoen euro.
Het wegvak Offenburg-Malsch is het laatste van vijf publiek-private samenwerkingscontracten van het A-model dat de Duitse overheid bij wijze van proef in de markt gezet heeft. Eerder uitgekozen trajecten liggen in Nedersaksen (A1 Buchholz-Bremer Kreuz), Noordrijn-Westfalen (A4 Düren-Keulen-Noord), Beieren (A8 Augsburg-München) en Thüringen (A4 Waltershausen-Herleshausen).

Reageer op dit artikel