nieuws

‘Bouw slecht voorbereid op deze crisis’

bouwbreed

Het aantal faillissementen in de bouw is in de loop van 2008 sterk toegenomen. Kredietspecialist Graydon verwacht dat de kaalslag pas volgend jaar zijn hoogtepunt bereikt.

“De bouw is slecht voorbereid op deze crisis”, zegt faillissementenspecialist Robert Blom van Graydon. “De orderportefeuilles krijgen de eerste klappen. Projecten worden opgehouden. Ook werk van de overheid valt uit. In 2007 gingen 570 bouwbedrijven onderuit. Vorig jaar al 958.”
Blom verwijt de bouwsector weinig oog te hebben voor de bestrijding van de faalkosten. De rendementen zijn voor hem onbegrijpelijk laag. “Je hoort vaak het excuus: we verdienen geen geld en kunnen nog maar net de mensen aan het werk houden. Ik zeg dan: stop er liever mee.”
Graydon telde vorig jaar in het eerste kwartaal 210 faillissementen in de bouw. Via 226 gedwongen beëindigingen in het voorjaar en 245 ondergangen in de periode juli-september klom het niveau naar 277 sluitingen in het laatste kwartaal van 2008. Het aantal faillissementen in de bouw was daarmee ruim twee keer zo groot als in de transportsector. Slechts de zakelijke dienstverlening – waar eveneens veel eenpitters werken – komt met 753 faillissementen op jaarbasis bij de rampspoed in de bouw in de buurt. Volgens Graydon betreft de faillissementen in de burgerlijke en utiliteitsbouw voor 72 procent eenmansbedrijven. In het grondverzet en bij de installateurs bedraagt het aantal van de zelfstandigen zonder personeel respectievelijk 64 en 55 procent.

Betaalmoraal

Aannemers in nood kunnen flink last hebben van de verslechterde betaalmoraal. In de sector b0x26u bleek in het vierde kwartaal 6,7 procent van de opdrachten pas na 90 dagen of meer te worden betaald. Slechts twee derde maakt zijn geld over binnen de vastgelegde termijn. Na een maand staat 13,2 procent van de rekeningen nog open. In de installatiebranche wacht na een maand nog 9,5 procent van de bedrijven op zijn geld.
Graydon noteerde vorig jaar 5054 gedwongen sluitingen van bedrijven en 1710 persoonlijke faillissementen. Robert Blom schat in dat het aantal faillissementen zal stijgen van een kleine 6800 vorig jaar tot wellicht 12.000 in 2010.

Reageer op dit artikel