nieuws

Beleggers stappen uit huurwoningen

bouwbreed

Institutionele beleggers hebben hoe langer hoe minder zin om te investeren in huurwoningen. De oneerlijke concurrentie van corporaties is daar debet aan, weet belangenvereniging IVBN.

Zolang de overheid niet zorgt voor een gelijk speelveld op de commerciële woningmarkt, houden beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars de hand op de knip. Dat is slecht voor de woningbouw, omdat beleggers als enigen woningen kunnen laten bouwen zonder of met slechts een geringe externe financiering, laat IVBN-directeur Frank van Blokland weten.
Zelfs corporaties kunnen dat niet. Die moeten een beroep doen op de kapitaalmarkt, hetgeen wel lukt omdat hun financiering wordt geborgd door de overheid. Daar zit dan ook de pijn voor beleggers. Zolang het gaat om sociale woningen, is er niets aan de hand. Maar corporaties begeven zich al enkele jaren steeds meer op het terrein van commerciële partijen. Dat soort woningen bouwen ze met staatsgarantie dus met een lagere rente. Daarnaast kennen de corporaties geen rendementseisen en verhuren hun bezit ver onder de marktprijs. Daarmee doen zij beleggers oneerlijke concurrentie aan, waar de overheid nog steeds niets aan doet.
Nu dreigt weer een nieuwe klap voor de beleggers. Minister Van der Laan (wonen) denkt erover corporaties onverkochte woningen eenvoudiger op te laten kopen en die als huurwoningen in de markt te zetten. Daarbij gaat het om woningen tot 3,5 ton. Volgens IVBN is er dan sprake van een nichemarkt met een hoog risicoprofiel. Corporaties verhuren die tegen te lage prijzen waardoor de markt voor de institutionele beleggers volledig in elkaar klapt.
> economie 6: Corporaties verpesten huurwoningmarkt

Reageer op dit artikel