nieuws

Ballast Nedam-dochter vraagt werktijdverkorting aan

bouwbreed

Ballast Nedam-dochter Rademakers heeft werktijdverkorting aangevraagd voor de 140 werknemers van de ijzergieterij uit Klazienaveen.

Dat heeft vakbondsbestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten bevestigd.
Volgens hem kampt Rademakers, dat onder meer putdeksels en trottoirkolken maakt, met een fors omzetverlies als gevolg van de economische malaise. “Het bedrijf heeft in korte tijd zijn omzet met 30 tot 40 procent zien dalen”, aldus Kuiper. “Vooral door de stagnatie in de bouw, maar ook door forse neergang in de automobielindustrie.”
In januari van dit jaar vroeg en kreeg Rademakers ook al werktijdverkorting. Toen was er sprake van een omzetdaling van 30 procent. “De situatie is eigenlijk alleen maar verder verslechterd”, zegt de vakbondsbestuurder. “Vooral de autoindustrie, waaraan Rademakers gietstukken levert, ligt natuurlijk op zijn gat. Daarom is nu voor de tweede keer werktijdverkorting aangevraagd voor een periode van zes weken.”

Overheid

Kuiper benadrukt dat er geen reorganisatie plaatsvindt bij de Ballast Nedam-dochter. “Vastgelegd is dat gedurende de werktijdverkorting geen mensen op straat komen te staan. Dat hoeft ook niet want de verwachting is dat op korte termijn de opdrachtenstroom weer zal aantrekken. Er staan projecten op stapel en mogelijk helpen extra investeringen van de overheid in de bouw nog wat. Rademakers ziet het zelf als het overleven van een tijdelijke dip.”
Rademakers is niet het eerste bedrijf in het Noorden van het land dat zucht onder de economische malaise. Eerder maakte Jorritsma Bouw al bekend zeventig van de driehonderd werknemers te ontslaan. Gisteren viel bovendien het doek voor aannemer Andringa uit Sneek. Voor achttien werknemers is ontslag aangevraagd.

Kijlstra Beton

FNV Bondgenoten en CNV Steen en Glas stoeien nog met Kijlstra Beton. Het bedrijf uit Drachten heeft aangegeven acht man te ontslaan, maar de vakbonden vinden dat zij te laat bij de reorganisatie zijn betrokken.

Reageer op dit artikel