nieuws

Zorgen toeleverancier over debiteur

bouwbreed

Producenten van bouwmaterialen worstelen met de vraag of het nog verstandig is om hun leveranties te verzekeren tegen dubieuze debiteuren.

Kredietverzekeraar Atradius gaat de premies voor het verzekeren van leverancierskredieten met minstens 15 procent verhogen, kondigde topman Bert Bruning gisteren aan in Het Financieele Dagblad. Het aantal claims zou vergeleken met vorig jaar met 65 procent gestegen zijn.
Steeds meer toeleveranciers van bouwbedrijven vragen zich ondertussen af hoe met kredietverzekering om te gaan. “Moet ik mijn goudgerande debiteuren verzekeren, als mijn risicovolle debiteuren niet meer verzekerd worden?” schetst John Nihot van Kredietbewaking Bouw het probleem van veel ondernemers. Het bureau adviseert producenten van bouwmaterialen over kredietlimieten in samenwerking met verschillende kredietverzekeraars. Als bedrijf verzeker je je het liefst vooral tegen de debiteuren waarbij je veel risico denkt te lopen. De meest betrouwbare debiteuren betalen toch wel, is de gedachte. Probleem: de meeste dubieuze debiteuren heeft Atradius een paar maanden geleden op een zwarte lijst gezet.
Rest de vraag: hoe zinvol is het nog om de rest van de debiteuren te verzekeren?
In eerste instantie zette Atradius 780 bij Kredietbewaking Bouw bekende bedrijven op de zwarte lijst. In werkelijkheid is het aantal bedrijven nog groter. Na gesprekken met Atradius is ongeveer een kwart van de bedrijven van de lijst gehaald. Aanvullende informatie gaf voldoende vertrouwen om limieten te herstellen.
Maar de ongerustheid blijft bestaan bij leveranciers en producenten van bouwmaterialen. Daarom zag de vereniging Kredietbewaking Bouw de afgelopen tijd het ledenbestand groeien. De leden wisselen informatie uit over het betalingsgedrag van de bouwbedrijven. Openstaande posten van alle leden worden maandelijks uitgewisseld. “Op die manier kunnen we de betalingsmoraal van bedrijven in kaart brengen”, legt Nihot uit.

Analyse

De vereniging adviseert haar leden op basis van een analyse van het betaalgedrag de afnemers tot een bepaald maximumbedrag krediet te geven. De adviezen van de vereniging worden in tijden van crisis op prijs gesteld. “Voorgaande jaren moesten we zelf bedrijven bellen om gebruik te maken van onze diensten. Nu bellen ze ons.” Ook grote toeleveranciers hebben zich inmiddels aangesloten, waardoor er nog beter inzicht kan worden gegeven in het betalingsgedrag van bouwbedrijven.
Dat Atradius de verzekeringspremies nu verhoogt, verbaast Nihot overigens niet. “Het is gebruikelijk jaarlijks premies te herzien.” Wel is de verhoging dit jaar waarschijnlijk wat forser. Maar het risico is dit jaar ook groter. “Vergelijk het met een autoverzekering. Als een verzekeraar meer schadeclaims moet uitbetalen, moet de premie ook omhoog.”

Reageer op dit artikel