nieuws

‘Zonder sancties is energie label wassen neus’

bouwbreed Premium

De overheid moet met sancties voorkomen dat woningen zonder energielabel worden verkocht of verhuurd. Ook moet beter worden gecommuniceerd waar de labels voor dienen. Dat zegt Aad Fonteine van KBI.

Fonteine is bestuursvoorzitter van KBI, dat de certificering voor de bouw- en installatiebranche verzorgt. Het is sinds 1 januari vorig jaar verplicht energielabels voor woningen te hebben op het moment van verkoop of verhuur van een woning. Omdat sancties ontbreken, dreigt het labelen een wassen neus te worden. Fonteine vreest dat de doelstelling om in Nederland in 2020 2,4 miljoen woningen 30 procent energiezuiniger te maken niet gehaald wordt als flankerend beleid van de overheid ontbreekt. Hij verwijst naar wetgeving in België, waar een boete van 500 tot 5000 euro voor het niet labelen van woningen geldt.

Belangstelling

Aan woningcorporaties ligt de moeizame invoering van het label in ieder geval niet, die hebben veel belangstelling voor het energielabel. Bij consumenten is de belangstelling echter dalende. Fonteine uitte de kritiek gisteren tijdens een bijeenkomst waarbij de eerste bewijzen voor vakbekwaamheid voor EPA-adviseurs werden uitgereikt. Duizend adviseurs hadden de door VROM verplichte cursus met goed resultaat afgelegd. Energielabels mogen per 1 november vorig jaar alleen door adviseurs met een bewijs van vakbekwaamheid afgegeven worden. Zogeheten EPA-opnemers meten daarvoor de energiegerelateerde gegevens van een woning; een EPA-adviseur doet voorstellen om de woning te verbeteren.

Schande

Fonteine vindt de communicatie over de labels onvoldoende is geweest. Zo bleek afgelopen maand dat de overheid 300 overheidsgebouwen had laten labelen. De resultaten: 50 hadden een gunstig A- of B-label en 250 hadden een D-, F- of G-label. “De politiek sprak er schande van. Maar een label is juist bedoeld om te bepalen wat er moet gebeuren om tot lager energieverbruik te komen”, aldus Fonteine. “Meten is weten. Een label bestaat daarom uit maatregelen om de woning aan te passen. Die boodschap moet de overheid beter over het voetlicht brengen”, aldus Fonteine.
Volgens directeur Jaap Hogeling van KBI zet ook de Europese Commissie druk op Nederland. Het moment dat woningen verplicht een energielabel moeten hebben, is niet duidelijk genoeg omschreven. Pas bij de notaris moet het label op tafel liggen. Te laat, meent Hogeling. “Het label moet er natuurlijk al zijn op het moment dat een huis voor verkoop wordt aangeboden.”
Minister Van der Laan (wonen) beloofde gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat in maart een nieuw, duidelijker energielabel komt. Tot nu toe zijn 739.000 labels verstrekt.

Reageer op dit artikel