nieuws

‘Zelfdenkende’ deur spaart energie zonder overlast

bouwbreed

Begin komende maand installeert deurenfabrikant Besam een ‘zelfdenkende schuifdeur met luchtgordijn’ in een Amsterdamse drogisterij. Het doel van dit proefproject: energie sparen zonder overlast voor de klanten.

Hetluchtgordijn en de automatische schuifdeur zijn standaardproducten uit de catalogus van Besam. Standaard is ook het rolluik dat na sluiting inbrekers en vandalen moet stoppen. De gevel hoeft daarom niet ingrijpend veranderd voor deze ‘Total Entrance Solution’ zoals de fabrikant zijn combinatie noemt. De ‘slimme’ elektronica die beide bedient is helemaal nieuw.
De ontwikkeling markeert voor Gerrit Westhof van de deurenspecialist uit Ede tevens een nieuwe trend. “Het volgt op een behoefte vanuit de markt; fabrikanten zullen vaker ‘een oplossing’ moeten bieden en kunnen niet meer volstaan met losse componenten.”
De ontwikkeling van de combinatiedeur heeft ook een maatschappelijke reden. De overheid ziet de luchtgordijnen die de kou of de warmte uit een winkel houden het liefst vandaag nog verdwijnen. Automatische schuifdeuren zouden winkels net zo goed op temperatuur kunnen houden tegen een fractie van de energie die een luchtgordijn verbruikt. De detailhandel ziet in deuren alleen maar een obstakel die klanten weghouden omdat die een zekere schroom oproepenom naar binnen te gaan.

Middenweg

Drogisten/parfumerieketen DA studeert op een gulden middenweg: een standaard luchtgordijn en een standaard automatische schuifdeur. ‘Zelfdenkende’ elektronica schakelt het luchtgordijn in zodra de deur openschuift. Sensoren meten onder meer het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten de winkel en de kracht en de richting van de wind. Die waarden bepalen de intensiteit van het luchtgordijn. Oftewel: het verbruikt nooit meer energie dan strikt nodig is.
Deze combinatie van systemen is in Nederland nog niet eerder geprobeerd, zegt Westhof te weten. Daarom gaat de proef samen met een uitgebreid volgprogramma om uit te wijzen of deze gulden middenweg toekomst heeft. Metingen moeten tot aan de zomer aantonen of het energieverbruik daadwerkelijk vermindert en wat de invloed van de combinatiedeur op de omzet van de winkelier is. De 15.000 euro die deze proef kost komt voor rekening van DA en Besam. SenterNovem betaalt het meetprogramma.
Dat meten begint na de oplevering van de combinatiedeur. Die maakt in de zomer weer plaats voor de oude toegang waarna het meten opnieuw begint. Onder meer de waarden voor het binnenklimaat, het energieverbruik en vooral gedrag van de klant. “Dat laatste weegt nog zwaarder dan het energieverbruik”, zegt Herman Meijer van de DA Retailgroep uit Leusden.
Want: “In onze nieuwe winkels leggen wij letterlijk de loper uit voor de klanten; een deur past dan niet.”

Deurcombinatie

De detailhandel gebruikt al langer automatische schuifdeuren maar tot nog toe kwam Meijer geen onderzoek tegen wat de invloed schetst van zulke deuren op de klanten. Blijkt die nihil dan kan DA de aangesloten ondernemers adviseren ook zo’n deurcombinatie te nemen. “Een verplichting zal het echter nooit worden.”
DA is voor zover Meijer weet de eerste in Nederland die de combinatie in de praktijk uitprobeert. “Vanuit de gedachte dat een lager energieverbruik de exploitatie van de winkels goedkoper maakt.”

Reageer op dit artikel