nieuws

Winterkou is even wennen in bouwput

bouwbreed

Vorstverlet was al bijna uit de vocabulaire verdwenen. De laatste lange vorstperiode was voor het millennium. En ineens is het daar weer, de kou. Wel even wennen op de bouwplaats.

Van kou was gisteren overigens weinig te merken op de bouwplaats van Het Leliepark in Gouda. Het dooit, dus er kan op de meeste plaatsen gewoon worden gewerkt. Ruim 30 kilometer verderop, in Nieuwegein, ligt de sneeuw nog kraakvers op de bouwplaats waar mensen van aannemer Kwakkenbos de openbare school De Toonladder bouwen. Ze werken ’s ochtends vooral binnen. Buiten is het dan nog te koud.
In Het Leliepark in Gouda bouwt Heijmans drie woontorens voor wooncorporatie Woonpartners Midden-Holland. Het grotere werk is al gedaan. Wat nu rest is vooral de afbouw. “Dit is wel lekker weer”, zei een van de mannen gisteren. “Maar gisteren liepen we de hele dag te rillen.”
Zo’n kouperiode is wel even wennen, vindt ook uitvoerder Gerard Lagerwerf in de lekkere warme keet. “Er zijn werkzaamheden waarbij vorst slecht uitkomt, zoals spuiten en tegelzetten. Stukadoors hebben er ook last van. Waar we kunnen, proberen we mensen zoveel mogelijk binnen te laten werken, of met kachels om de beperkingen van het koude weer op te heffen. Maar we kunnen niet ongelimiteerd kachels gebruiken, natuurlijk.”
Er is ook gisteren niemand naar huis gestuurd vanwege de strenge vorst. “De vakbond legt de grens bij -6 graden Celsius gevoelstemperatuur. Maar er scheen gisteren best een lekker zonnetje, en vandaag is het helemaal niet koud. We bekijken het gewoon per dag.”

Directiekeet

Bovendien is een aantal mensen op de bouwplaats niet in dienst, en vallen dus onder regelingen van hun eigen werkgevers. “Er lopen natuurlijk ook zzp-ers rond. Die willen liever door. Ook als het echt koud is. Dat is wel een verschil met vroeger, toen je nog vorstverlet had. Toen stonden de werknemers vaak al in de directiekeet om vrij te krijgen als over een week pas vorst werd voorspeld. Die tijden zijn voorbij.”
Ook in Nieuwegein werkt men gewoon door. Alles went, als het maar lang genoeg duurt. De mannen van Kwakkenbos beginnen in de keet met een hete bak koffie en een krantje. Daarna gaan ze naar buiten, muts op handschoenen aan.
In de weg- en waterbouw moeten maatregelen worden genomen om te kunnen blijven werken. Bij Bleiswijk werkt Ballast Nedam aan nieuwe toeritten en de verbreding van de A12. Om de bekisting van een pijler te beschermen tegen de vorst is het werk ingepakt met een doek van 8 bij 35 meter. Met heaters wordt de kou dag en nacht buiten gehouden om het betonijzer en het stortwerk niet te nat en koud te laten worden. “Het is wel lekker warm daarbinnen”, zegt projectleider kunstwerken Dynand Heiner. “Maar voor veel mensen op het werk was het gisteren toch erg koud.” Ook hij is bekend met de voorschriften van de vakbonden. “We hebben het aan de jongens op het werk voorgelegd, maar ze wilden allemaal aan het werk.”
Volgens projectmanager Sander Lindemans van Ballast is het belangrijk dat er op tijd wordt ingegrepen als er vorst op komst is. “Sommige werken kunnen nu moeilijk worden gedaan. Grondwerk is lastig en bekabeling onmogelijk. De kans op kabelbreuk is te groot. We moeten dus schuiven met de werkzaamheden.”
Heiner: “De vorst moet niet veel langer dan twee weken duren. Dan zijn we wel zo’n beetje uitgeschoven.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels