nieuws

VS vrezen nog meerontslagen in bouw

bouwbreed

Bijna tweederde van de bouwers in de Verenigde Staten verwacht het komende jaar personeel te moeten ontslaan. In alle sectoren is sprake van lagere volumes.

Het afgelopen jaar is al 35 procent van het personeel bij Amerikaanse bouwers op straat komen te staan. Het komende jaar verwachten de bouwers nog eens 30 procent kwijt te raken. Dit blijkt uit een enquête van de Associated General Contractors of America uit Arlington in Virginia.
Bijna 86 procent van de ondervraagden denkt dat de ontslagen fors kunnen worden teruggedrongen als de staten met behulp van fondsen van de federale overheid er in slagen projecten naar voren te halen. De extra ontslagronde kan dan worden beperkt tot 5 procent van het personeelsbestand.
Het pessimisme onder de bouwers is een gevolg van de tegenvallende volumina in alle sectoren waar zij mee geconfronteerd worden. In de woningbouw heeft 86 procent van de bouwers daar last van. Maar ook in de wegenbouw worden de gevolgen van de kredietcrisis voelbaar, 81 procent heeft daar last van. Het gebrek aan overheidsmiddelen wordt door bijna 80 procent ook al gevoeld in andere publieke werken dan wegen.
De bouw zit dan ook met smart te wachten op het aantreden van Barack Obama als president. Die heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan een tweejarenplan om de economie in de VS weer op stoom te krijgen. Volgens economen die het plan van 775 miljard dollar hebben doorgerekend, levert het 4 miljoen banen op vooral in de bouw en de industrie.

Lange termijn

Het gaat daarbij volgens Obama zelf niet om kortetermijnwerk maar om investeringen die ook op de lange termijn de Amerikaanse economie omhoog moeten stuwen. Niet iedereen is overigens gelukkig met de plannen. Amerika zit inmiddels al met een staatsschuld van bijna 1,2 biljard dollar. Die wordt er bepaald niet kleiner op, zeggen ook Democratische afgevaardigden.

Reageer op dit artikel