nieuws

‘VS veert als eerste weer op’

bouwbreed

Topman Harrie Noy van Arcadis verwacht een sterk Obama-effect. De nieuwe president zal om de crisis te keren fors investeren in infrastructurele werken. Bovendien heeft de democraat veel meer oog voor het milieu dan zijn voorganger George Bush.

Arcadis is als weinig andere Nederlandse bedrijven

“De komst van Barack Obama heeft impact. Dat blijkt uit zijn aangekondigde infrapakket van ongekende omvang. Ook indirect treden effecten op. Waar Bush klimaatverandering ontkende, heeft Obama hier wel aandacht voor. Dat betekent veel meer investeringen in milieu en bescherming tegen water”.
Arcadis – goed voor een omzet van zo’n 1,7 miljard euro in 2008 – heeft in de ingenieursmarkt een bijzondere positie. Als geen ander bedrijf is de van oorsprong oer-Nederlandse onderneming hecht geworteld in zowel de Verenigde Staten als Europa. Van de miljard dollar die het ingenieursbureau in de VS verdient, komt grofweg 60 procent uit het segment milieu en kan elke 20 procent worden toegerekend aan gebouwen en infrastructuur.
“De overname van het Amerikaanse bureau Geraghty 0x26 Miller in 1993 heeft van Arcadis – toen nog Heidemij – een ander bedrijf gemaakt. De aankoop is een absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van onze onderneming. Ik zat destijds in het onderhandelingsteam. Pinkeltje in Wonderland. Elke maand een paar dagen naar de Verenigde Staten. In die periode heb ik veel ervaring opgedaan. Wat een avontuur”.
De Brabander Harrie Noy, geboren in 1951, zegt min of meer bij toeval het ingenieursvak te zijn binnengerold. Op de middelbare school in Dongen was hij best goed in de exacte vakken. Op dus naar de hogere technische school.
“Als oudste in een gezin van zeven kinderen ging je niet zo maar naar de universiteit. De hts is toch ook prima? Na mij kwamen nòg zes kinderen.”
De schooldirecteur verzette zich tegen de vervolgstudie, trok aan de bel van huize Noy. Harrie moest beslist naar de Technische Hogeschool Eindhoven, de voorloper van de huidige universiteit. Op advies van een neef viel de keuze op de leukste afdeling van de THE: de faculteit bouwkunde. Hier studeerde hij af in urbanistiek en ruimtelijke organisatie.
In Eindhoven maakte Noy voor de eerste keer kennis met de Heidemij, een band die nooit meer zou breken. De afdeling productontwikkeling van het Arnhemse ingenieursbureau zocht contact met de universiteit en kwam bij Noy terecht. Voor een tientje per uur (best aardig voor wie 55 gulden per maand kamerhuur moet ophoesten) stortte de student zich op de toepassing van wiskundige modellen in de ruimtelijke ordening. “Die modellen waren een hype destijds. Je ziet ze nog wel in de verkeerskunde.” Na afronding van zijn studie kon Noy direct aan de slag bij de Heidemij.
In Arnhem klom de jonge ingenieur op van planoloog tot projectleider en hoofd van de afdeling Bouw. In dezelfde periode ontpopte Noy zich als raadslid en uiteindelijk wethouder in de gemeente Grave.
“Na de grote verkiezingsoverwinning van Joop den Uyl in 1977 haalde mijn buurman me over om samen een lokale afdeling van de PvdA op te richten. We woonden destijds in Grave. Ik werd voorzitter en kwam in 1982 in de raad.”
In 1986 sloeg Noy, toen de kissebissende gevestigde partijen even niet opletten, een opmerkelijke slag met zijn beëdiging tot wethouder in het stadje aan de Maas. Zijn toenmalige baas bij Arcadis, Frans Luttmer, kon zich de combinatie goed voorstellen. “Kijk maar eens goed in de keuken van deze belangrijke categorie klanten.” Waarna Noy zijn dienstverband in Arnhem terugbracht tot 80 procent om een gemeente van dienst te kunnen zijn. De ingenieur denkt met plezier terug aan zijn rol van bestuurder te Grave, waar hij zelfs een tijdje functioneerde als loco-burgemeester.
Wethouder in Grave. Tot dat telefoontje van grote baas Luttmer, op maandag. “Luttmer aan de telefoon? Hij belde me nooit. Hij vertelde dat hij directeur van Euroconsult werd, dat zijn adjunct hem ging opvolgen als directeur Heidemij Advies en dat het de bedoeling was dat ik daar dan adjunct-directeur zou worden. Er was maar één voorwaarde. Ik moest wel mijn wethouderschap opgeven. Hij verwachtte mijn beslissing de volgende dag 12.00 uur. Nou, ik was volkomen verrast. Nooit verwacht, zo’n aanbod. Ik had helemaal geen ambities in die richting.”
Tien minuten later sprak Noy zijn burgemeester aan. “Piet, je krijgt een andere wethouder. De politiek blijft altijd onzeker en zo’n kans om in het bedrijfsmanagement te komen krijg ik maar één keer.”
Harrie Noy spreekt van geluk dat hij een directeur trof waar hij veel van kon leren. Maar die vertrok al na een jaar en vier maanden. Of Noy zijn opvolger wilde worden? De 38-jarige vond zichzelf eigenlijk te jong maar accepteerde na enig aandringen toch de baan van directeur van de toenmalige adviespoot van Heidemij. In 1994 werd hij lid van het hoogste uitvoerende bestuursorgaan van Heidemij.
Een periode van grote bloei brak aan. De onderneming ging naar de Amsterdamse beurs (1995) en veranderde zijn naam van Heidemij in Arcadis (1997). Tientallen bedrijven werden ingelijfd. In 2000 werd Noy voorzitter en veranderde de koers. Meer focus op autonome groei en margeverbetering bracht op de beurs het gewenste succes en de koers van het aandeel begon te stijgen. Na een pauze van twee jaar werd de draad met overnames weer opgepakt. Soms wel zes per jaar. Sterke bedrijven zoals PRC, BBL en RTKL kwamen binnen.
“Wat de taak van bestuursvoorzitter zo interessant maakt? Je kunt mee de koers bepalen, mensen motiveren om een bepaalde richting op te gaan. Dat verveelt geen dag. Naarmate je hoger in de organisatie komt, is het steeds minder van belang wat je kunt. Het gaat vooral om wie je bent.”
In de wereld bestaan vier goed ontwikkelde markten voor ingenieursbedrijven: Nederland, Groot-Brittannië, Scandinavië en de Verenigde Staten. In drie daarvan heeft Arcadis een solide positie, dat geeft stabiliteit. Een belangrijke klantengroep vormen de multinationals die over de grenzen heen graag zaken doen met één solide partij.
Noy: “De economische cycli in de diverse landen lopen zelden gelijk. In de huidige kredietcrisis loopt de Verenigde Staten voorop. Het land heeft veel veerkracht. Ik verwacht dat de VS als eerste weer uit de crisis komt. De nieuwe president zal alles uit de kast halen om dat te bereiken. De duur van de crisis moeten we niet onderschatten. Als in de loop van 2010 herstel optreedt, mogen we blij zijn.” n

Reageer op dit artikel