nieuws

Vraag naar huurhuizen kans voor nieuwbouw

bouwbreed

De groeiende vraag naar huurwoningen kan de oplossing zijn voor de onverkochte voorraad nieuwe koopwoningen. Den Haag moet dan wel de obstakels wegnemen voor het omzetten van koop naar huur.

De huurwoning stijgt in populariteit. De vraag naar huurwoningen neemt toe en ook eigenaren van een koopwoning overwegen vaker een overstap naar de huursector, blijkt uit het onderzoek Huurders in Profiel van OTB in opdracht van de NVB.
Uit dit periodieke onderzoek blijkt nog steeds een grote verhuisgeneigdheid te bestaan. Bijna een kwart (22 procent) van de ondervraagden wil misschien verhuizen. 15 Procent heeft serieuze plannen. Daarbij zijn appartementen en de rijwoningen het meest in trek. Verder zijn het voor het merendeel veertigers en vijftigers die nadenken over een verhuizing naar een huurwoning.

In trek

De huidige financiële crisis is er volgens NVB de oorzaak van dat de huursector weer in trek is. Woningzoekenden nemen meestal het zekere voor het onzekere en gaan liever huren dan kopen. De kritische houding van banken als het gaat om het verstrekken van hypotheken doet wat dat betreft nog een extra duit in het zakje.
Tegelijkertijd kan de toenemende belangstelling voor de huursector wel de helpende hand zijn voor de in het slop geraakte koopwoningenmarkt. Beleggers en woningcorporaties kunnen onverkochte nieuwbouwwoningen van ontwikkelaars overnemen en deze vervolgens verhuren.
Voor ontwikkelaars is het een mogelijkheid om woningen in portefeuille te houden en (tijdelijk) als huurwoning in de markt te zetten. Op het moment dat de koopwoningenmarkt dan weer aantrekt, verkoopt de ontwikkelaar de woningen weer.

Barrières

Het is dan echter wel van belang dat Den Haag de huidige financiële barrières hiervoor uit de weg ruimt. Zo bepleit NVB vrijstelling van het ‘puntensysteem’ ter bepaling van de huurprijs bij (tijdelijke) verhuur van een nieuwbouwwoning.
Ook pleit de brancheorganisatie voor het later betalen van de btw, zodat de ondernemer die niet hoeft voor te schieten.

Reageer op dit artikel