nieuws

‘Veroordeel bouwniet om incident’

bouwbreed

De bouwsector is geschrokken van de corruptiezaak rond wegenbouwer Janssen de Jong Infra en een vijftal Limburgse gemeenten, maar ziet geen nieuwe beursfraudeaffaire ontstaan.

Joop van Oosten, topman van Nederlands grootste bouwer BAM, gaat ervan uit dat het vooral een incident betreft. “Bij grote bedrijven komen dergelijke zaken niet meer voor. Daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken. Iedereen weet dat op vooroverleg of omkoping inmiddels de zakelijke doodstraf staat.”
Volgens Van Oosten is vrijwel de gehele sector schoon, al valt niet helemaal uit te sluiten dat op het laagste niveau af en toe toch nog dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen. “Maar we moeten nu na één incident niet de hele bouwsector gaan veroordelen. Dat zou niet terecht zijn. Anders wordt het wanneer komende tijd meer incidenten naar boven komen. Dan heeft de bouw een groot probleem.”
“De verhoudingen tussen bedrijven en overheid zijn juist weer genormaliseerd. In de Regieraad zitten we nu schouder aan schouder. Die herstelde relatie kan onder druk komen te staan als er meer rottigheid blijkt te zijn. Maar nogmaals: ik ga ervan uit dat het een incident betreft.”
Als de verdenkingen van justitie blijken te kloppen, is volgens de BAM-topman, die ook zitting heeft in de Regieraad, maar één ding te doen: “De mensen die erbij betrokken zijn moeten wegwezen! Dit soort malversaties moeten met wortel en tak worden uitgeroeid.”

Verrast

Bouwend Nederland laat in een reactie weten “onaangenaam verrast” te zijn over de mogelijke omkopingspraktijken in het zuiden van het land. “Maar”, benadrukt zij, “we willen eerst alle feiten goed kennen voordat we een oordeel vellen.”
De brancheorganisatie wijst erop dat jaren geleden de Stichting Beoordeling Integriteit Bouwnijverheid (SBIB) is opgericht om de integriteit in de sector te bevorderen. Vrijwel alle grote en middelgrote bouwbedrijven zijn bij de stichting aangesloten, waaronder ook Janssen de Jong.

Reageer op dit artikel