nieuws

Verdieping van Westerschelde mogelijk in mei van start

bouwbreed

De verdieping van de Westerschelde kan in mei beginnen en het werk gaat minstens een jaar duren. Dat maakte de Antwerpse havendirecteur Eddy Bruyninckx bekend. Hij baseert zich op gesprekken met Rijkswaterstaat.

Voordat daadwerkelijk kan worden begonnen met het uitbaggeren van de vaarweg, moeten kabinet en Tweede Kamer zich nog uitspreken over het advies van de commissie-Nijpels over natuurcompensatie voor het baggerproject. Nijpels presenteerde zijn bevindingen over het ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder al in oktober, maar het kabinet heeft nog geen beslissing genomen.
Haventopman Bruyninckx: “Waarom dat allemaal zo lang heeft moeten duren, weet ik niet.”
De havendirecteur vindt overigens dat de verdieping tot nu toe ten onrechte is gekoppeld aan de ontpoldering. De hele discussie mag volgens hem geen alibi zijn om de verdieping alsnog tegen te houden. Eerder zei hij in dat verband ook al: “Gijzel ons daar niet voor, want wij hebben daar niets mee te maken.”

Alternatieven

De commissie-Nijpels onderzocht met zijn commissie 78 alternatieven voor het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder. Het ontpolderingsplan is onderdeel van de Scheldeverdragen met België waarin is afgesproken dat de Westerschelde wordt uitgediept. Met die verdieping verplichten Nederland en België zich tevens tot de ontwikkeling van nieuwe natuur omdat de Westerschelde in Natura 2000-gebied ligt.

Reageer op dit artikel