nieuws

Verdachte ambtenaar Stein op non-actief gezet

bouwbreed Premium

De Limburgse gemeente Stein heeft de ambtenaar die wordt verdacht van corruptie, voorlopig voor de duur van een week geschorst en op non-actief gezet.

Dat heeft burgemeester Anton Barske gisteren laten weten. De verdachte bekleedt volgens hem een managementfunctie bij de afdeling Beheer Openbare Ruimte.
De ambtenaar werd dinsdag samen met zes collega-ambtenaren van de provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Heerlen, Nuth en Spijkenisse door justitie opgepakt op verdenking van het aannemen van steekpenningen van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra.
Morgen zullen de ambtenaren, evenals de vier opgepakte (oud-)werknemers van het bouwbedrijf, worden voorgeleid aan de rechter commissaris.
Gouverneur Leon Frissen van Limburg reageert geschokt op de aanhoudingen. “Het gedrag van ambtenaren dient, zeker op het vlak van hun integriteit, onberispelijk te zijn. Bij welke uitkomst dan ook, brengt een kwestie als deze de provincie reputatieschade toe”, aldus Frissen.
Maastricht is “ontzet”, maar wil inhoudelijk nog niet reageren op de zaak. De gemeente benadrukt wel dat afgelopen jaren juist extra maatregelen zijn getroffen om de integriteit van haar werknemers te waarborgen. Projectleiders en toezichthouders in bouw- en infraprojecten hebben bovendien speciale cursussen gekregen en het aanbestedingsbeleid van de gemeente is aangescherpt. “Er was geen aanleiding om aan de betrouwbaarheid van onze medewerkers te twijfelen.”

Bestrating

Spijkenisse is inmiddels een intern onderzoek gestart naar mogelijke corruptie binnen de gemeente. Volgens het college van burgemeester en wethouders is de verdachte overigens een oud-medewerker van de gemeente. De infrastructurele werken die justitie in Spijkenisse onderzoekt betreffen bestratingswerkzaamheden die in 2005, 2006 en 2007 in verschillende delen van de stad zijn uitgevoerd.
Burgemeester Hubert Vos van Nuth wilde nog geen reactie geven. Alle gemeenten hebben aangegeven dat zij mee zullen werken aan het onderzoek van justitie. Het OM verwacht dat dat geruime tijd zal duren.

Reageer op dit artikel