nieuws

Vastgoedbanken nog drie jaar erg zuinig

bouwbreed Premium

De internationale vastgoedmarkten moeten drie tot vijf jaar geduld hebben voordat de banken hun balansen weer op orde orde hebben. Zeker dit jaar zullen volgens Jones Lang LaSalle de kredietfaciliteiten gebonden zijn aan strenge voorwaarden.

“Vooralsnog stellen banken zich uiterst voorzichtig en conservatief op. Kredieten worden zeer selectief verschaft”, zegt Eric de Clercq Zubli.
De directeur van Jones Lang LaSalle noemt de huidige beleggingsmarkt uitdagender dan velen ooit hebben meegemaakt. Toch ziet hij kansen voor meer op de middellange termijn gerichte investeerders die over voldoende kapitaal beschikken.
Jones Lang LaSalle schat in het rapport ‘Tijd voor Beslissingen’ dat de Europese markt voor beleggingen in vastgoed dit jaar kan rekenen op een solide geldstroom van 50 miljard euro. Het geld komt vooral van institutionele beleggers en gelegenheidsfondsen.
De vastgoedspecialist constateert dat de vastgoedwaarden in sommige markten met 40 procent zijn gedaald sinds de piek in de zomer van 2007. Voor 2009 wordt een verdere afwaardering verwacht. Waar de aanvangsrendementen toenemen, ontstaan nieuwe kansen.
Onderzoeker Ruben Langbroek: “Eind 2008 kwamen de aanvangsrendementen voor kantoren en winkels op Europese toplocaties 200 basispunten hoger uit dan medio 2007. In Nederland kwamen de scherpste aanvangsrendementen voor kantoren eind 2008 uit op 5,7 procent, een stijging van 95 basispunten in anderhalf jaar. Dat betekent een waardedaling van 15 procent.”

Correctie

Langbroek signaleert dat in markten als Londen, Parijs en Madrid al een flinke correctie heeft plaatsgevonden. Daardoor neemt zoetjesaan de belangstelling van de beleggers weer toe. De schattingen van de reële marktwaarde en de mogelijke stabilisatie van de aanvangsrendement zullen doorslaggevend zijn bij de terugkeer van de beleggers.
Markten geplaagd door een zwakke vraag en afnemende behoefte aan ruimte, krijgen volgens Langbroek te kampen met leegstand en onderverhuur. Een direct gevolg is het dalen van de huurprijzen dat tot 2010 kan aanhouden.

Reageer op dit artikel