nieuws

Vandaal vernielt liften flatgebouw

bouwbreed Premium

Bedieningskabels van veertien van de zestien liften in een flatgebouw aan de Laan van Vollenhove in Zeist zijn door een of meerdere vandalen kapotgemaakt.

Woordvoerder Willem de Bruin, van eigenaar corporatie De Kombinatie, weet nog niet hoe groot de schade is. Hij verwacht dat monteurs van liftbedrijf Schindler dagen werk zullen hebben aan het herstel.
De onverlaat sloeg toe in de nacht van zondag op maandag. Het is de vierde keer in drie maanden dat de liften in het gebouw worden vernield. Een door de woningbouwvereniging aangebracht alarmsysteem heeft geen effect gehad.
De Bruin vermoedt dat de vandaal eerst met gereedschap de handmatige bediening van de deur heeft vernield en daarna op de liftkooi is geklommen waar hij de bedieningskabels beschadigde.
“Het gaat daarbij niet om de draadkabels waaraan de lift is opgehangen”, verduidelijkt een woordvoerder van Schindler. “Maar om elektriciteitskabels.” De lift kan dus niet naar beneden storten.
Ook als de draadkabels wel worden vernield, maakt de lift geen vrije val. “Stel dat zo’n kabel breekt, dan treedt een snelheidsbegrenzer in werking en wordt een vanginstallatie geactiveerd. Zo wordt voorkomen dat de lift valt.”
De woningbouwvereniging meldt dat de liften zo snel mogelijk worden gerepareerd. “Hoe lang dit gaat duren valt moeilijk te zeggen. Bij sommige liften is de saboteur erg grondig te werk gegaan en moeten we onderdelen laten overkomen uit het buitenland.”

Reageer op dit artikel