nieuws

Top Janssen de Jong ontzet na invallen

bouwbreed Premium

Topman Eric Krul van Janssen de Jong Groep is met stomheid geslagen over de invallen van justitie in zijn bedrijf.

“Ik ben verbijsterd, dit is verbijsterend”, reageert Krul, die gisteren onmiddellijk zijn vakantie in Zuid-Afrika onderbrak om terug te keren naar Nederland.
Krul, behalve bestuursvoorzitter ook grootaandeelhouder van Janssen de Jong, zegt momenteel niet meer te weten dan wat in de kranten heeft gestaan.
Hij benadrukt dat zijn bedrijf volledig zal meewerken aan het onderzoek van justitie. We gaan nu met het directieteam bespreken wat te doen. Maar nogmaals: ik ben vooral verbijsterd. Ik was niet op de hoogte van hetgeen ons nu wordt verweten”, aldus Krul. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de wegenbouwdochter van het Brabantse bouwconcern van omkoping van een zestal ambtenaren van de gemeente Maastricht, Heerlen, Stein, Nuth en Spijkenisse en een medewerker van de provincie Limburg.

Vertrouwelijk

Afgelopen jaren zouden de ambtenaren onder meer personenauto’s, buitenlandse reisjes en dure etentjes aan hebben aangenomen. In ruil daarvoor ontving de bouwer vertrouwelijke informatie over aanbestedingen van infrastructurele projecten, aldus het Openbaar Ministerie.
Dinsdagochtend viel justitie binnen bij vier vestigingen van Janssen de Jong Infra in Meerssen, Horst, Valkenswaard en Breda. Drie functionarissen en een oud-manager van de bouwonderneming werden aangehouden. Ook de zeven betrokken ambtenaren zijn ingerekend.
Bij de doorzoekingen, die ook plaatsvonden in gemeentehuizen, het Limburgse provinciehuis en diverse woningen, werd een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen. Meer dan honderd rechercheurs werkten mee aan het onderzoek.
De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) is inmiddels een apart onderzoek gestart naar mogelijke prijsafspraken in de Limburgse bouw. In het kader daarvan bracht de kartelwaakhond dinsdag onaangekondigde bezoeken bij meerdere bouwondernemingen.
Uit de stukken die de NMa in beslag heeft genomen, moet blijken of de bouwers in Limburg prijzen op elkaar hebben afgestemd, markten hebben verdeeld of boycotacties hebben gecoördineerd.
> economie 7: veroordeel bouw

Reageer op dit artikel