nieuws

Staat schuldig bevonden aan instorten Poolse hal

bouwbreed Premium

Het Poolse gerechtshof in Katowice heeft bepaald dat de Poolse staat verantwoordelijk is voor het instorten van de veilinghal drie jaar geleden. Hierbij kwamen 65 mensen om het leven, waaronder een Nederlander en raakten 144 mensen gewond.

Tijdens de ramp was er een duivententoonstelling in het gebouw aan de gang. Op het dak dat later naar beneden kwam, lag een laag van 50 centimeter met sneeuw en ijs. Volgens berekeningen van het Poolse openbare ministerie woog deze laag 2500 ton, zo’n 250 kilo per vierkante meter. Dat is beduidend meer dan de in Polen maximale toegestane 70 tot 80 kilogram per vierkante meter. De ontwerper kon echter niet als schuldige worden aangewezen omdat in het bouwplan stond omschreven dat het dak sneeuwvrij gehouden moest worden. Ook het bouwbedrijf dat op de bouwmaterialen zou hebben bespaard en MTK, de eigenaar van het pand, werden niet veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.
Het gerechtshof vond dat de staat als medeaandeelhouder en als eigenaar van de grond had verzuimd om de kwaliteit van de bouwontwerpen en de naleving van de regels te controleren. De staat moet de slachtoffers minstens een schadevergoeding van 2000 euro betalen.

Reageer op dit artikel