nieuws

Scholenbouwprijs voor De Matrix en Nienkée

bouwbreed

De scholengemeenschap Nienkée in Roermond en de brede school De Matrix in Hardenberg zijn de winnaars van de Scholenbouwprijs 2008. Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs reikte de prijzen gisteren uit in de Jaarbeurs in Utrecht.

De tweejaarlijkse prijs is een initiatief van het ministerie van OC 0x26 W. De jury heeft zich onder voorzitterschap van oud-minister Sybilla Dekker van VROM gebogen over negen genomineerde gebouwen, verdeeld over twee categoriën: basis- en voortgezet onderwijs. Voor de voorselectie waren 140 scholen aangemeld.
Brede school De Matrix, winnaar in de categorie basisonderwijs, heeft volgens de jury een erg goede bouwkundige opzet. Rond een gestapeld hart liggen vier vleugels. “Omdat het gebouw alleen voorkanten heeft, is het heel transparant en van alle kanten benaderbaar. De buitenruimte is nadrukkelijk onderdeel van het leerdomein”, oordeelt de jury enthousiast. Ook over de verdere toekomst blijkt goed nagedacht want de gekozen kolomconstructie zorgt voor “maximale flexibiliteit”.
De winnaar in de categorie voortgezet onderwijs, Nienkée, heeft een gebouw dat logistiek goed in elkaar zit en is voorzien van een mooie entree, zo stelt de jury, die alle genomineerde scholen persoonlijk heeft bezocht. “De leerlingen lijken zelfbewust en zijn blij met hun leeromgeving. Nienkée is een duurzaam schoolgebouw, mede door de compacte vorm. Het atrium heeft een evenwichtige daglichttoetreding, waardoor de temperatuur aangenaam blijft.”
Twee extra prijzen werden deze keer toegekend aan scholen die op een bijzondere manier hebben ingespeeld op de kwaliteiten in de omgeving of onderdeel zijn van een samenhangende ruimtelijke en maatschappelijke opgave. De twee scholen die goed waren voor de Omgevingsprijs zijn het Insula College in Dordrecht en De vlinder in Ter Apel.

Reageer op dit artikel