nieuws

Röntgenstralen leggen het af tegen Knauf-plaat

bouwbreed Premium

Ruimten met röntgenapparatuur hoeven niet langer afgeschermd met zware loodconstructies, meldt Knauf. De fabrikant ontwikkelde met Safeboard een gipskartonplaat met bariumsulfaat met een stralingsweerstand tot 150 kilovolt. Daar zou anders volgens DIN 6812 lood van 2 millimeter dik voor nodig zijn.

In Nederland is Safeboard nog niet toegepast, weet Frans de Bondt van Knauf. In Duitsland kon de fabrikant het al wel leveren als vervanger voor de gipskartonplaten met loodfolie waarmee voorheen de wanden van Röntgenafdelingen en praktijkruimten werden gemaakt. Het alternatieve bariumsulfaat halveert om en nabij het gewicht van het röntgenstralenwerende plaatmateriaal: 9 kilo per vierkante meter in plaats van 17 kilo.
Eerdere varianten van de Safeboard bestonden uit een gipsplaat van 12,5 millimeter dik met daarop loodfolie van 0,5 tot 3 millimeter dik.

Egaal

SDLqBariumsulfaat behoudt tot in de eeuwigheid zijn stralingswerende eigenschappen”, garandeert De Bondt. “En Knauf controleert tijdens de productie of dit materiaal egaal wordt verdeeld zodat er geen ‘lekken’ ontstaan waardoor röntgenstralen kunnen verdwijnen.” De Safeboard bestaat voor 60 procent uit bariumsulfaat en voor de rest uit het calciumsulfaat waaruit de gebruikelijke gipskartonplaten zijn gemaakt. Een gele kern voorkomt dat conventionele platen per abuis worden gebruikt om röntgenstralen te weren.

Vulmiddel

De plaat van Knauf met het stralingswerende materiaal laat zich net zo bewerken als de plaat die alleen gips bevat. Voor het dichtsmeren van voegen en hoeknaden levert het bedrijf een speciaal vulmiddel op basis van bariumsulfaat.
De plaat laat zich zonder al te grote problemen buigen om architectonische vormen te kunnen volgen. En aan het eind van de levensduur laat Safeboard zich net zo afvoeren als conventionele gipskartonplaten. Ook al is dat in Nederland volgens De Bondt nog lang niet van toepassing: hij noemt het niet onverstandig om de platen apart af te voeren, louter en alleen omdat ze niet volledig uit gips bestaan.

Reageer op dit artikel