nieuws

Romantiek van het vak trekt trainees naar Boskalis

bouwbreed

Adverteren met het traineeship? Peter Hinssen schudt het hoofd. Heeft hij nog nooit hoeven doen. De 25 opleidingsplaatsen die Boskalis jaarlijks beschikbaar stelt voor jong talent zijn altijd dik overtekend. Want net afgestudeerde ingenieurs weten dat ze bij de baggeraar alle kanten uit kunnen.

”Het buitenland blijft onze grootste aantrekkingskracht”, weet HRM-manager Hinssen. ”Als je verder weg wilt heb je maar weinig keuze. Er zijn maar een paar grote bouwbedrijven en ingenieursbureau’s actief in het buitenland. Je komt dan al gauw bij een baggeraar uit.”
Het Boskalis-traineeship is al 24 jaar een groot succes. Vanwege de vele mogelijkheden die het biedt. Maar ook vanwege de inhoud. Afgelopen november nog won het bedrijf de publieksprijs voor het beste Technische Traineeship. Oud-trainee Bas van Bemmelen (35) schat dat de multinational zo’n 80 procent van zijn uitvoerders en technisch inspecteurs via dit programma heeft binnengehaald.
Van Bemmelen startte met de 14 maanden durende opleiding in 2001, een jaar nadat hij door Boskalis als beginnend ingenieur mijnbouwkunde en petroleumwinning naar Singapore was uitgezonden voor een landaanwinningsproject. ”Eigenlijk was het een stuk zee bouwrijp maken voor woningbouw”, vat hij zijn toenmalige bezigheden in Azië samen. Door het traineeship leerde hij alle geledingen van het bedrijf kennen en verdiepte hij zijn technische kennis. ”Simpel gezegd: hoe een pomp werkt en hoe je zand van A naar B transporteert.”
Ook de softere kant van het vak zoals managementvaardigheden, intercultureel contact en samenwerking passeren de revue.

Uitvoering

Aanvankelijk werkte hij als engineer vanachter een bureau. Maar al snel kreeg hij de kans zich ook met de uitvoering te bemoeien. Daar bleek zijn ware belangstelling te liggen. Jarenlang trok hij van project naar project en van land naar land – naar, in willekeurige volgorde; Iran, Kameroen, Papoea Nieuw-Guinea, Australië, Namibië en nog een handvol bestemmingen. Sinds anderhalf jaar heeft hij een commerciële functie in de offshore tak van het bedrijf en werkt hij vanuit Papendrecht. Kwestie van leeftijd en van een vaste relatie, waardoor hij niet meer permanent van huis wil zijn, zegt hij. ”En aan de ene kant heb ik hier een prachtige mogelijkheid om verder te verbreden en hogerop te komen.”
”Zo gaat het vaak”, zegt Hinssen. ”In het traineeprogramma zitten jongens van 22 tot pakweg 30 jaar. Die zijn nog heel flexibel en meestal niet gebonden aan een gezin. Hun werk is voor hen één groot avontuur. Als ze eenmaal de opleiding hebben gevolgd en een paar jaar in het buitenland hebben gezeten gaan ze focussen op wat ze echt interessant vinden. Hebben ze eenmaal hun draai gevonden, dan komt er dikwijls een gezin om de hoek kijken. Dan moeten er keuzes worden gemaakt. Gaan we in het buitenland wonen of blijven we in Nederland.”
Het traineeship begint traditioneel in september en bestaat uit vier stages (waarvan drie buitenlandse) van elk acht weken, gevolgd door een groot aantal cursussen op technisch en bedrijfskundig gebied. Iedere leerling krijgt vanaf de start een persoonlijke coach, liefkozend ‘de baggerpa’ genoemd. Dat is een medewerker die het bedrijf goed kent en er plezier in heeft jongeren te begeleiden. Ook later blijft de coach vaak de sparringpartner van de pupil, die het traineeship verlaat als assistent-uitvoerder en daarna begint aan een carrière die hij grotendeels zelf kan invullen. Hinssen: ”Je bent de hoofdrolspeler in je eigen ontwikkeling.”

Selectie

In de jaren die volgen zijn er verdere scholingsmogelijkheden. Afhankelijk van leeftijd en ervaring kunnen getalenteerde medewerkers via de advanced-richting worden opgeleid tot senior project-manager of via de masterrichting tot projectdirecteur.
Deelnemers aan het traineeship blijven gewoonlijk voor langere tijd aan Boskalis verbonden. Dankzij de gedegen selectie vooraf is er nauwelijks uitval. Ook het verloop onder het vaste personeel is bijzonder laag, zegt Hinssen: ”Dat zal komen door de aard van het werk. Dit is een heel leuke tak van sport. Je bent bezig met concreet werk dat tastbare resultaten oplevert.”

Reageer op dit artikel