nieuws

Rafelsnelheid zoab bij kou is raadsel

bouwbreed

Vooral de snelheid waarmee zoab op zeker achttien locaties in het hoofdwegennet door kou is gaan rafelen, noemen deskundigen raadselachtig.

Rafelsnelheid zoab bij kou is raadsel

“Rijkswaterstaat houdt de vinger aan pols, maar heeft het moment dat de oude patiënt overlijdt niet correct voorspeld”, verwoordt Rien Huurman, wegdeskundige bij de TU Delft. Dat bitumenbruggetjes bros worden bij kou is bekend. Dat ouder zoab rafelt ook. Dat het rafelen zulke ‘agressieve vormen’ kon aannemen is voor hem een verrassing. Huurman acht onderzoek wenselijk. Dat de exacte levensduur van zoab niet is vast te stellen, beschouwt hij niet als problematisch. Volgens Marc Eijbersen van CROW rafelt zoab vaker in de buurt van net gerepareerde stukken. “Ook bij de A27, waar vorige week een kilometer wegrafelde, schijnt dat het geval te zijn.”
> Techniek 10: Wintertest zoab

Reageer op dit artikel