nieuws

Prestigeproject in Gouda ligt al maanden stil

bouwbreed Premium

De bouw van een hotel, parkeergarage en woningen op het Bolwerk in Gouda loopt door de kredietcrisis ernstige vertraging op. De bouwput ligt er al maanden verlaten bij.

Door de krapte op de financiële markten zou het project moeite hebben met de financiering. Banken stellen strengere eisen aan de contracten van de ontwikkelaar met hotelketen Golden Tulip en parkeeronderneming ParkKing. Gemeente en projectontwikkelaar zijn druk in onderhandeling met beide partijen.
Vol trots werd vorig jaar een contract getekend tussen Gouda en projectontwikkelaar/bouwer Pepping Bontebal. De ontwikkelaar had hotelketen Golden Tulip enthousiast gemaakt voor een nieuwe, grote viersterren-locatie in het centrum van Gouda, waar nog geen grote hotels zijn gevestigd. Gouda wacht al jaren op de invulling van het gebied. Voorheen stond op het terrein een kolengasfabriek (lichtfabriek), die in de jaren zeventig grotendeels werd ontmanteld. Slechts een paar vervallen monumentale fabrieksgebouwen bleven staan. De rest van het terrein werd parkeerplaats, dat in 2001 nog landelijke bekendheid kreeg doordat op die plek het lichaam werd gevonden van de vermoorde Mariëlla de Geus.
Het Bolwerkplan is ambitieus: het terrein moet de nieuwe poort naar de oude Goudse binnenstad worden. Naast het hotel is ruimte bedacht voor een parkeergarage en verschillende appartementengebouwen. De overgebleven gebouwen van de lichtfabriek worden onderdeel van het nieuwe hotel. Volgens de strakke planning zouden de eerste hotelgasten al in december 2009 terecht kunnen.

Bouwketen

Begin 2008 werd de zwaar vervuilde grond gesaneerd door en werd archeologisch onderzoek gedaan. Maar nadat grondsaneerder Mourik zijn werk had gedaan, verdwenen in september plotseling de bouwketen van Bontebal. De ontwikkelaar, die ook zelf de bouw voor zijn rekening zou nemen, bleek inmiddels een nieuwe bouwer, de Vries en Verburg, te hebben ingeschakeld. Volgens Bontebal was de ontwikkeling van een verdiepte parkeergarage in de Goudse veengrond te gecompliceerd, en heeft de aannemer een bouwer met meer ervaring op dat gebied bijgehaald.
Maar nu, ruim drie maanden later, is die nog steeds niet aan het werk. Een verontruste gemeenteraad heeft eind vorige maand al vragen gesteld aan het stadsbestuur over de staat van het project. “We willen niet nog eens twintig jaar tegen een kale vlakte aankijken”, stelt VVD-raadslid Laura Werger.
De gemeente Gouda zegt nog altijd vol in te zetten op de afgesproken ontwikkeling op die plaats. “De bouwput blijft in de toestand zoals het nu is. De invulling op termijn is de bouw van het Bolwerk-project: dus met hotel, parkeergarage, woningen en commerciële voorzieningen. Op het realiseren van dit bestuurlijk en maatschappelijk zeer gewenste project zijn alle inspanningen gericht”, benadrukt projectleider Gerko van der Wateren in een e-mail. Ook Golden Tulip laat weten nog steeds met het plan door te willen gaan. Maar geen van de partijen wil tijdens het onderhandelingsproces dieper op de problemen ingaan. “Er worden goede vorderingen gemaakt, en ik verwacht zeer snel met goed nieuws te komen. Meer mag ik er echt niet over zeggen,” stelt een woordvoerder van Pepping Bontebal.
Architect Richard van Tiggele, die het ontwerp voor het hotel maakte, vraagt zich ook af wanneer er weet wat schot in de zaak komt. “Wij weten eigenlijk ook niets. We hebben ook nog van niemand gehoord dat we moeten uitstellen. Maar om eerlijk te zijn, dat maak ik in deze tijd wel vaker mee. Overal worden nu projecten stilgelegd of uitgesteld.”

Reageer op dit artikel