nieuws

Plan verlost Rhenen van problemen

bouwbreed Premium

Als het aan Rabo Bouwfonds en Utrechts Landschap ligt is Rhenen in de toekomst én van de parkeerproblemen bij Ouwehands Dierenpark af, én van de fileproblemen op de provinciale wegen rond het station.

Op de koop toe krijgt de gemeente 160 woningen in het spoordal en bij de rivier en een markant, publiek toegankelijk, gebouw met uitzicht over de Rijn.
Dat alles is te zien in het concept De Passage van Rhenen, dat in opdracht van Rabo Bouwfonds en Utrechts Landschap is ontworpen door SVP Architectuur en Stedenbouw uit Amersfoort. De kern van het plan is een transferium voor 200 tot 250 auto’s ten zuiden van het station. Die moet er komen omdat in 2014 het parkeerterrein naast de dierentuin wordt teruggegeven aan de natuur. Boven op het transferium komt bouwvolume waarin commerciële of culturele functies een plek krijgen, onder een hellend grasdak met uitzicht op de rivier.

Westhelling

In het spoordal ten noorden daarvan worden de woningen aan de oostzijde in de hellingen geschoven. Op de westhelling komen appartementen op een overkapping boven de provinciale weg. Aan de zuidkant van het plangebied gaat een rotonde de verkeerslichten op de provinciale wegen N223 en N225 vervangen. Een bron van veel fileleed. In dit gebied komt ook een nieuwe woonwijk aan de rivier.
De provincie en omliggende gemeenten zijn razend enthousiast over de plannen.
Het College van B0x26W heeft nog reserves. In februari wordt het concept besproken in de Rhenense gemeenteraad.

Reageer op dit artikel