nieuws

Opdrachtgevers en bouwers spuien hun ict-problemen

bouwbreed

De deelnemers aan de cursus ‘Invoering ict in bouwprojecten’ nemen allemaal hun eigen ict-problemen mee. Samen buigen zij zich over onder meer de digitalisering van het programma van eisen en het opnemen van ‘bimmen’ in contracten.

Twee dagen lang wisselen vertegenwoordigers van opdrachtgevers en bouwbedrijven hun ervaringen uit. Zij worden begeleid door experts zoals Martin Fischer van het Center for Integrated Facility Engineering (CIFE) van Stanford University en Jos van Hillegersberg van de Universiteit Twente. “De wereldtop”, aldus Hans Voordijk, universitair hoofddocent ‘ketenlogistiek en ict in de bouw’ bij de TU Twente en organiseert de ‘wintercursus’. Op de avond voorafgaand aan de intensieve workshop houdt Ben Spengler, hoofdingenieur van Walt Disney Imagineering en hoogleraar aan Stanford University, een lezing over het ontwerpen en uitvoeren van de pretparken. Hij gebruikt virtuele modellen om fouten uit het ontwerp te halen die vroeger pas tijdens de bouw aan het licht kwamen.

Digitalisering

De kern van de workshop wordt gevormd door de inbreng van de deelnemers. “In positieve zin nemen zij hun problemen mee”, aldus Voordijk. Bijvoorbeeld, dat elk bedrijf zijn eigen standaarden en workflow gebruikt. Het is dan moeilijk om onder tijdsdruk tot een enkele standaard te komen. Een ander voorbeeld is de digitalisering van het programma van eisen. Dat is een probleem van de opdrachtgever. Tot nu toe is weinig aandacht besteed aan het standaardiseren van het programma van eisen. Een volgende vraag is, hoe het ‘bimmen’ in een contract opgenomen kan worden. Wat is de ideale manier om het gebruik van een bouwwerk informatie model (bim) voor te schrijven aan de opdrachtnemer? Dat bepaalt namelijk mede de waarde van het ‘bimmen’ voor het bouwproces.
Een andere vraag die aan de orde zal komen is, hoe krijgt een opdrachtgever of bouwer de andere partijen over de drempel? Hoe kan de meerwaarde van het gebruik van ict in het bouwproces expliciet worden gemaakt, zodat bouwpartners overtuigd raken van de voordelen? Bestaat daar een methodiek voor? Welke richtlijnen bestaan voor het voorschrijven van ‘bimmen’ in een contract? In het verlengde ligt de vraag, hoe de tijd besteed aan ‘bimmen’ in rekening gebracht kan worden. Volgens Voordijk bestaan nog heel veel vragen rond contractvormen en het bouwwerkinformatiemodel.

JSF straaljager

Op de tweede avond bezoeken de deelnemers aan de ‘wintercursus’ het bim-laboratorium van Dahles, voorheen Holland Signaal. Daar wordt onder meer gewerkt aan virtuele modellen van de JSF straaljager. Digitaal springt er wel eens wat en dan stort een virtueel model neer. Dan is het zaak te achterhalen wat er fout is gegaan. Volgens Voordijk is de overlap met de bouw groot. Hij noemt als voorbeeld de ontwikkeling van een project bij de Eemshaven in Delfzijl. De werkvoorbereider loopt door het virtuele model en vindt fouten, zoals een stalen balk die door een betonnen plaat heen loopt. Het levert veel besparingen op tijdens de uitvoering. Het aantal deelnemers aan de cursus ‘Invoering ict in bouwprojecten’ is beperkt, om de problemen diepgaand te kunnen behandelen. Aan het eind van de cursus beschikken de deelnemers over concrete antwoorden op hun vragen.
De cursus ‘Invoering ict in bouwprojecten’ vindt plaats op 28, 29 en 30 januari in Landhuishotel en Restaurant De Bloemenbeek in De Lutte. Informatie is te vinden op www.cme.ctw.utwente.nl

Reageer op dit artikel