nieuws

Ontslag voor zeventig man Jorritsma Bouw

bouwbreed

Jorritsma Bouw heeft het ontslag aangevraagd voor zeventig van zijn driehonderd werknemers. Dat heeft het bouwconcern vrijdag bevestigd.

De bouwer sluit zijn vestiging in Groningen en hevelt de activiteiten over naar het hoofdkantoor in Bolsward. Daardoor gaan zeventig arbeidsplaatsen verloren. Mogelijk kunnen dertig werknemers mee naar het westen van Friesland.
“Het huidige economische klimaat speelt een hoofdrol bij het besluit in te grijpen”, laat woordvoerder Erik Klomp van Jorritsma Bouw weten. “Daarbij komt dat het resultaat uit woningverkopen achterblijft. Bovendien zijn opdrachtgevers onzeker over het door laten gaan van projecten die bij ons in de pijplijn zitten.”

Onderbouwing

Volgende week overlegt het bouwbedrijf met de vakbonden. Dan wordt duidelijk hoeveel werknemers exact hun baan verliezen. “Zeker is dat een aantal bouwvakkers en functionarissen meeverhuist naar Bolsward. Hoeveel is nog niet precies duidelijk”, aldus Klomp.
CNV Hout en Bouw begrijpt de noodzaak van de maatregelen, maar stemt niet bij voorbaat in met de reorganisatie. “Eerst willen we een nog wat steviger onderbouwing van de wijze waarop Jorritsma het proces wil uitvoeren”, reageert vakbondsbestuurder Carl Kraijenoord. “Bovendien zullen we kritisch kijken naar het nog op te stellen sociaal plan.” Volgens Kraijenoord wil Jorritsma de afvloeiende werknemers begeleiden van werk naar werk. “Ik vraag me echter af of het niet zinvoller is om het geld dat daarmee is gemoeid, in te zetten voor een aanvulling op de WW-uitkering van de betrokkenen.”
Positief noemt Kraijenoord het dat Jorritsma Bouw niet van plan is werknemers die vlak voor hun uittreden zitten, nu op straat te zetten.
Jorritsma Bouw is een van de grootste aannemers in het noorden van het land. Na de reorganisatie, die volgens Klomp uiterlijk in mei moet zijn afgrond, telt het bedrijf nog drie vestigingen: Bolsward, Drachten en Almere. “De bv in Groningen wordt ontmanteld, maar Drachten ligt dichtbij. Dat kan vanuit daar ook.”

Reageer op dit artikel