nieuws

Onderzoek laat zien wat aan fatale brand TU voorafging

bouwbreed

Het is een wonder dat de gesprongen waterleiding die vorig jaar mei kortsluiting veroorzaakte in een koffieautomaat, waardoor brand ontstond in de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, niet eerder problemen heeft gegeven. Technisch onderzoek van bedrijfsbeveiliger Interseco wijst dat uit.

Wat ging vooraf aan de vlammenzee die op dinsdag 13 mei 2008 de faculteit Bouwkunde van de TU Delft in de as legde? Om dat te achterhalen sprak Interseco, in opdracht van de TU Delft, met achttien mensen die op 13 mei 2008 kort voor en tijdens de brand in het gebouw aanwezig waren.
Het onderzoek levert een opmerkelijk plaatje op van wat er gebeurde voordat de vuurzee ontstond. Bron van de rampspoed blijkt een lekkende waterleiding te zijn geweest. Deze was veertig jaar oud en destijds slordig gemonteerd. “De koperen buis was slechts over een breedte van enkele millimeters in het uiteinde van een 90 graden bocht gestoken en vast gesoldeerd”, stelt Interseco vast. “Een dergelijke pijpverbinding dient normaliter over een breedte van 15 millimeter in elkaar te vallen, voordat deze wordt gesoldeerd.”

Storingsdienst

Een bedrijfshulpverlener van de TU Delft die kort voor de brand de pijpleiding inspecteerde, zei tegenover Interseco dat het hem verbaasde dat de waterleiding het veertig jaar had uitgehouden. Een andere bedrijfshulpverlener blijkt de dag voor de fatale brand, tweede pinksterdag, storingsdienst te hebben gelopen in het faculteitsgebouw. Achteraf gezien sluit hij niet uit dat de waterleiding die dag al is losgesprongen. Mogelijk op het moment dat de bhv’er in het pand aanwezig was.
Onoplettendheid valt hem echter niet te verwijten. De storingsdienst was slechts een controledienst waarbij onder meer wordt gelet op niet afgesloten deuren. Weliswaar inspecteerde de bedrijfshulpverlener een zogeheten storingspaneel in het gebouw, maar dit was niet bestemd voor het melden van waterlekkages.
TU-personeel ontdekte het probleem pas de volgende ochtend, toen een deel van het gebouw blank stond. Om de schade te beperken werd toen het water afgesloten, een loodgieter besteld en de brandweer gealarmeerd. Van brand was op dat moment nog geen sprake.
Dat was er wel toen brandweermannen ter plekke kwamen om de lekkage te dichten. Maar omdat zij geen rekening hadden gehouden met brand, hadden ze ook geen blusmiddelen meegenomen. Een poging het vuur te doven met een aanwezige brandslang was kansloos. De vlammen grepen al om zich heen. Bovendien werkte de brandkraan niet omdat het water was afgesloten geweest.

Reageer op dit artikel