nieuws

NVB: Gemeenten moeten juist nu projectbesluit gebruiken

bouwbreed

Gemeenten maken nauwelijks gebruik van het projectbesluit. Daardoor blijven in deze voor de woningbouw al lastige tijd, nog meer plannen liggen. De NVB vindt dat gemeenten het projectbesluit wel moet gebruiken.

“Wij krijgen inderdaad wel wat klachten van leden. Juist in deze tijd zou je mogen verwachten dat gemeenten ontwikkelaars die hun nek willen uitsteken, daarmee helpen”, weet de directeur van de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers Frits Nuss.
Hij is aan de andere kant niet echt verbaasd over de opstelling van de gemeenten. “Toen de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening er aankwam, is vanuit de markt geconstateerd dat de zogenoemde artikel 19 procedure daar niet in voorkwam. Dat is vervelend omdat daardoor plannen die niet volledig in overeenstemming met het bestemmingsplan zijn, moeten wachten op een herziening van het plan. Daarop is het projectbesluit er alsnog ingekomen.”
Daar waren de gemeenten echter weer niet blij mee. Gekoppeld aan een projectbesluit is de verplichting om binnen een jaar een herzien bestemmingsplan te hebben. “Gemeenten vonden dat dubbel werk en passen het projectbesluit daarom nauwelijks toe”, weet Nuss.
Nu de woningbouw steeds verder terugloopt, vindt hij dat gemeenten het projectbesluit wel moeten gaan gebruiken. “De kredietcrisis heeft al een sterke negatieve invloed op de woningbouw. Als er dan toch plannen zijn die ontwikkelaars willen uitvoeren, dan kan het niet zo zijn dat die niet van start kunnen omdat er geen projectbesluit wordt genomen”, vindt hij.

Reageer op dit artikel