nieuws

Nieuwe toepassing voor ou de materialen

bouwbreed Premium

Vertrouwde materialen vinden nieuwe toepassingen. Een relatief nieuw product op de beurs Bau in München is voorgespannen graniet dat aan alle moderne eisen voldoet: sterk, slank en duurzaam.

De meterslange ligger van voorgespannen graniet die het Duitse Kusser Aica Granitwerke op Bau 2009 toont, oefent een grote aantrekkingskracht uit. Bezoekers klimmen erop los om zich van de sterkte te overtuigen. Voorgespannen graniet is sinds tien jaar op de markt en daarmee “een relatief nieuw product”, aldus de standhouder. Het met staal versterkte natuursteen is belastbaar tot 510 kg/m2. Voorgespannen graniet kenmerkt zich door een hoge drukvastheid (214 N/mm2), een derde hoger dan beton. Deze sterkte-eigenschappen maakt aanzienlijk slankere constructies mogelijk.
Het honderdjarige natuursteenverwerkingsbedrijf vervaardigde vorig jaar de eerste voetgangersbrug in Rosenheim, een 2,5 meter breed en slechts 25 centimeter dik brugdek met een vrije overspanning van 8,80 meter. Met het versterkte natuursteen zijn vrije overspanningen mogelijk tot 15 meter.

Brandveiligheid

Maar ook minder uitdagende stands hebben vernieuwingen met een verrassende impact. De wand van Elsberg is behangen met een verzameling onaantrekkelijke oranje kastjes, qua formaat iets groter dan een broodtrommel. Tunneldose WKE 54 draagt bij aan een grotere veiligheid in (spoor)tunnels. De installatiekast blijft bij brand aanzienlijk langer intact, waardoor alle veiligheids)systemen bij een calamiteit langer functioneren. De kast is vervaardigd van duraplast en 90 minuten in plaats van de vereiste 30 minuten brandbestendig. De waterdichtheid is 30 minuten gegarandeerd. “We anticiperen met deze noviteit op de steeds hogere brandveiligheidseisen. Eigenlijk horen we met ons product op een installatiebeurs thuis. Op Bau proberen we architecten en opdrachtgevers van de meerwaarde van ons product te overtuigen”, aldus productmanager André Proswitz. “Het product voldoet aan alle gestelde normen en moet zich nu in de praktijk bewijzen.”
Dat blijkt al lang het geval voor het eveneens beschermende vloeibare houtimpregneermiddel van Coelan. Het product op polyurethaanbasis dat zich van lazuren en lakken onderscheidt door zijn hoge elasticiteit, blijkt bij navraag al twee decennia verkrijgbaar. Vanwaar dan toch als ‘nieuw’gepromoot? “Destijds hebben we er geen ruchtbaarheid aan gegeven. Maar dit product bewijst zijn werking al veel langer dan de tien jaar die we garanderen. Dat wilden we opnieuw onder de aandacht brengen.”

Reageer op dit artikel