nieuws

Nieuwe jury buigt zich over ontwerp bibliotheek Utrecht

bouwbreed

De aanwijzing van een architect voor de nieuwe bibliotheek in het centrum van Utrecht moet opnieuw.

Dat heeft de voorzieningenrechter van de Utrechtse rechtbank vrijdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door architectenbureau Rapp+Rapp uit Rotterdam.
Volgens de rechter is het zeer twijfelachtig of de beoordeling van de ingediende ontwerpen wel juist heeft plaatsgevonden. Bovendien is de bij de aanbesteding gehanteerde puntentelling op onzorgvuldige wijze tot stand gekomen, aldus de rechtbank.
De rechtbank heeft de gemeente verplicht een compleet nieuwe jury aan te stellen. Die moet zich vervolgens opnieuw over alle inschrijvingen buigen.
Rapp+Rapp kreeg in juli van het afgelopen jaar de opdracht nog toegewezen. Maar toen bleek dat de gemeente een rekenfout had gemaakt bij de puntentelling, werd het werk alsnog gegund aan concurrent VMX Architects uit Amsterdam.
De Rotterdammers stapten daarop naar de rechter. Volgens hen voldoet de inschrijving van VMX niet aan de harde minimumeisen van de gemeente. Hoewel de rechter het daar niet mee eens was, vond zij met Rapp+Rapp wel dat de gehanteerde beoordelingswijze niet heeft gedeugd.
De gemeente Utrecht liet vrijdag weten niet in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. Ze gaat zo snel mogelijk een nieuwe jury samenstellen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Reageer op dit artikel