nieuws

Museum houdt herinnering aan zalige Donders levend

bouwbreed Premium

Pater Peerke (Petrus) Donders is een van de bekendste en zeker een van de geliefdste Tilburgers. Tweehonderd jaar na zijn geboorte krijgt de zaligverklaarde pater in Tilburg een eigen museum, dat binnenkort wordt gebouwd door leerling-bouwvakkers. De Tilburgse bevolking droeg gul bij aan de bouwkosten.

De populariteit van de pater uit Tilburg ontstond al kort na zijn dood in 1887 en heeft niet zo veel met religie te maken, vermoedt Sjef Heerkens, voorzitter van de bouwcommissie van het Peerke Donders Paviljoen en directielid van de Heerkens van Bavel Bouwgroep. “De verering is ontstaan vanuit de bevolking, omdat ze zelf die behoefte had.” De geschiedenis en het gedachtegoed van de missionaris spreken nog steeds tot de verbeelding. Hij was afkomstig uit een arm weversgezin en wijdde een groot deel van zijn leven aan de zorg voor leprapatiënten en armen in Suriname.

Soberheid

Het museumontwerp van M30 Architecten sluit daarbij aan. “Het is in de geest van Peerke Donders: de soberheid straalt er vanaf”, aldus architect Geert van den Oetelaar. Daar ging wel een stevige discussie met alle betrokken partijen aan vooraf. Een eerste ontwerp vond men te gesloten en te veel aanwezig. Het bijgestelde ontwerp is door de grote glaspartijen veel transparanter. Van den Oetelaar: “Het zijn twee gesloten volumes en alles eromheen is beglaasd. Het glas zit rechtstreeks tegen de staalconstructies aan om het zo minimalistisch mogelijk te maken. Het voegt zich beter naar de omgeving.”
Het gebouwtje van 13,5 bij 27,5 meter komt te staan in het kruiswegpark, aan de noordelijke rand van de stad, waar ook Peerkes geboortehuis is nagebouwd op de fundamenten van de oorspronkelijke woning. De huidige vervallen openluchtkapel moet wijken voor het nieuwe paviljoen. In het interieurontwerp van bureau Kinkorn is er niet alleen aandacht voor Peerke Donders, maar krijgen ook de missie en meer hedendaagse vormen van naastenliefde de ruimte.

Oplevering

Door de aanpassingen in het ontwerp is de planning wat onder druk komen staan, maar de initiatiefnemers mikken nog steeds op 27 oktober, zijnde de tweehonderdste geboortedag van de pater, als officiële openingsdatum. Die opening is een van de activiteiten in dit gemeentelijk jubileumjaar: het is eveneens 200 jaar geleden dat Tilburg stadsrechten kreeg.
De 1,1 miljoen euro die nodig is voor bouw en exploitatie voor de eerste jaren komen bijna volledig uit sponsorgelden van het bedrijfsleven, bijdragen vanuit kerkelijke en maatschappelijke organisaties en giften door de bevolking. Er komt nauwelijks overheidsgeld aan te pas.
Leerlingen bouw, schilderen en elektrotechniek van de vernieuwde Bouwopleiding Midden Brabant gaan het paviljoen vanaf maart bouwen, begeleid door leermeesters van onder meer Heerkens van Bavel Bouw en installatiebedrijf Sebregts.

Reageer op dit artikel