nieuws

Multiplex eist 270 miljoen euro schadevergoeding

bouwbreed

De Australische aannemer Multiplex eist een schadevergoeding van 253 miljoen pond – ongeveer 270 miljoen euro – van adviserend ingenieursbureau Mott MacDonald wegens de grote problemen bij de bouw van het Wembley-stadion in Londen.

De schadeclaim bij het Technology and Construction Court is de grootste die ooit in een Britse bouwzaak op tafel is gelegd.
Multiplex, tegenwoordig bekend als Brookfield Multiplex, verwijt Mott MacDonald ‘dat het heeft gefaald om een ontwerp voor het staalwerk te maken dat gebouwd kon worden binnen de kostenbegroting’. Bovendien zou Mott MacDonald tijdens de bouw een reeks veranderingen hebben aangebracht ‘die de gebruikelijke en redelijke scope van de ontwerpontwikkeling belangrijk te buiten gingen.’ Mott MacDonald heeft altijd ontkend dat het verantwoordelijk was voor de chaotische toestanden met het staalwerk.
De grote problemen rond de stalen constructie, met name de tot 133 meter reikende stalen boog waaraan een deel van het complex hangt, leidde er toe dat het stadion drie jaar te laat werd opgeleverd en 300 miljoen pond duurder werd dan begroot. De moeilijkheden leidden tot een zo ernstig conflict met de Britse staalaannemer Cleveland Bridge dat dat bedrijf en al haar medewerkers door Multiplex op staande voet van het terrein af werden gestuurd. Het Australische bedrijf deed vervolgens een beroep op Hollandia om het staalwerk alsnog af te bouwen.

Reageer op dit artikel