nieuws

Markt laat subsidie op roetfilter shovels liggen

bouwbreed

Shovels, verreikers en ander materieel rijden nog nauwelijks rond met roetfilters. Het ministerie van VROM heeft miljoenen gereserveerd voor de inbouw en rekende afgelopen jaar op tweeduizend subsidieaanvragen, maar kreeg er slechts zeventig binnen.

Markt laat subsidie op roetfilter shovels liggen

“Nog maar een fractie van het materieel is uitgerust met een roetfilter”, constateert een teleurgestelde Marten Koen, projectleider verkeersmaatregelen van VROM. Het is de bedoeling om de regeling nog dit voorjaar te versoepelen en er dit jaar alsnog een succes van te maken. De gereserveerde 7 miljoen euro van vorig jaar, blijft via een verlengingsregeling ook dit jaar beschikbaar.
Nadat luchtkwaliteit zich vertaalde in stokkende bouwprojecten, trok het Rijk vanaf 2008 veel geld uit voor de inbouw van roetfilters. Vooral in binnenstedelijk gebied heeft het gebruik van roetfilters veel effect op de luchtkwaliteit.
Een succes bij (bestel-)auto’s en vrachtauto’s, want afgelopen jaar kregen 63.000 eigenaren ruim 72 miljoen euro aan subsidie. Maar de SRMW, de subsidiepot voor mobiele werktuigen, bleef bijna helemaal vol. Een marktonderzoek ging uit van tweeduizend bedrijven die in aanmerking zouden komen voor de subsidie, maar de teller bleef steken op zeventig. Daarvan voldeden vijftig aan de eisen en kreeg 35 procent van de kosten vergoed. In aanmerking komen veertien relatief vervuilende machines die meerdere uren per dag in gebruik zijn.

Alarm

Halverwege vorig jaar sloeg Senter Novem alarm over het aantal achterblijvende aanvragen. Een tussentijdse evaluatie leverde op dat veel bouwbedrijven niet op de hoogte waren van het bestaan van de subsidie en nauwelijks urgentie voelen om roetfilters te plaatsen. Koen verwacht dat de omslag bij de markt pas echt zal plaatsvinden als opdrachtgevers roetfilters in het bestek voorschrijven. De gemeente Rotterdam is daar al mee begonnen, maar ook het Rijk wil vanaf 2010 roetfilters stimuleren. Milieuvriendelijk materieel kan rekenen op extra punten bij de meest voordelige aanbieding.

Reageer op dit artikel