nieuws

Kredietcrisis goed moment voor traineeship

bouwbreed

Starters in de bouw kennen vaak maar één kant van de medaille: ze werken bij een aannemer of een ingenieursbureau in een vaste rol als opdrachtgever, opdrachtnemer of adviseur. Om jongeren ook eens de andere kant te laten zien, hebben Bouwend Nederland, Stichting BouwTalent regio Zuid en enkele marktpartijen een traineeprogramma.

Voorzitter van Bouwend Nederland Elco Brinkman geeft vandaag in Tilburg alvast de aftrap voor het traineeship. Rond de zomer zullen de eerste vijf tot zes deelnemers van start gaan. In twee jaar tijd doen ze werkervaring op bij drie verschillende bedrijven of organisaties in de bouw. Ongeveer tien marktpartijen in Zuid-Nederland hebben zich inmiddels bereid verklaard mee te doen aan het initiatief van Bouwend Nederland en BouwTalent. Er lopen nog gesprekken met een aantal andere geïnteresseerde partijen. Tijdens het traineeship komen de deelnemers in dienst van BouwTalent.

Malaise

Ondanks de economische malaise die ook de bouw parten speelt, is dit juist een prima moment om met zo’n traineeship te starten, vindt R. Meyboom, manager regio Zuid van Bouwend Nederland. “De kredietcrisis gaat weer over. Ooit komt er weer meer behoefte aan goed personeel. Gelukkig zijn er veel organisaties die verder kijken dan hun neus lang is en zeggen: wij doen mee, ook al gaat het nu wat minder.”
Bij een dergelijk initiatief snijdt het mes aan twee kanten volgens Meyboom. Jonge afgestudeerden hebben de mogelijkheid om in korte tijd kennis te maken met veel facetten van de bouw. Voor de sector is het ook goed omdat werknemers meer begrip krijgen voor collega’s die vanuit een andere rol aan hetzelfde project werken. “Het doel is dat de samenwerking in projecten soepeler verloopt dan nu.”
Het traineeprogramma fungeert voor Bouwend Nederland en BouwTalent als testcase. Slaat het in Zuid-Nederland aan, dan volgt mogelijk uitbreiding naar andere delen van het land.

Reageer op dit artikel