nieuws

‘Kansen genoeg in slechte economie’

bouwbreed

De huidige economische omstandigheden bieden nog volop kansen. Inspelen op de markt en heronderhandelen met gemeenten zijn daar voorbeelden van, vindt elektrotechnische systemenproducent Hager.

De behoefte aan nieuwe of betere woningen zal altijd blijven bestaan, zelfs als de economische omstandigheden verslechteren. Consumenten worden alleen voorzichtiger en nemen meer tijd om een goed besluit te nemen. Ontwikkelaars en woningcorporaties kunnen hierop inspelen door het aanbod divers en interessanter te maken, meent Hager Nederland. Het bedrijf vindt dat bouwen op basis van vierkante meters bepaald niet inspelen op de vraag is. Bouwen op basis van comfortwonen wel. “Geef de consument de keuze tussen een grote kille woning zonder comfort of een kleinere warme woning met comfort en de keuze is duidelijk.” Inspelen op de markt betekent daarnaast ook flexibeler zijn in ontwikkelen. Daarvoor is weer flexibiliteit in gemeentelijke bestemmingsplannen nodig. Hager adviseert dan ook om met gemeenten te onderhandelen over dit vraagstuk. Gemeenten kunnen werken met globalere plannen of zij kunnen een wijzigingsbevoegdheid opnemen waardoor marktpartijen simpeler kunnen reageren op de veranderende woningvraag. Volgens Hager willen gemeenten best onderhandelen in deze tijd. Projecten dreigen in de ijskast te verdwijnen. Daar heeft ook een gemeente geen belang bij.

Reageer op dit artikel