nieuws

IJspret

bouwbreed Premium

Nederland is maar net terug van de wintervakantie en staat alweer met de schaatsen onder op het ijs: ijsvrij en vorstverlet. Ik vraag me wel eens af hoe onze economie blijft draaien, zeker nu de economische barometer op slecht weer staat. Consumenten en overheden blijven geld uitgeven als ‘water’. En, de bouwers klagen.

Nederland is maar net terug van de wintervakantie en staat alweer met de schaatsen onder op het ijs: ijsvrij en vorstverlet. Ik vraag me wel eens af hoe onze economie blijft draaien, zeker nu de economische barometer op slecht weer staat. Consumenten en overheden blijven geld uitgeven als ‘water’. En, de bouwers klagen.
Inderdaad het wilde is er voorlopig af bij o.g.-projecten. En dat is misschien maar goed, want het ging er wel een beetje wild aan toe. Back to basics, heet dat in goed Nederlands. Nieuwbouwwoningen moeten altijd goedkoper zijn (v.o.n. versus k.k. koopprijs) dan bestaande koopwoningen. Dat principe ging verloren en de situatie was andersom. Nieuwbouwkopers kopen altijd 1 tot 1,5 jaar voor de oplevering en krijgen een pionierspremie (vanwege de zandbak en het ontbreken van infrastructuur). Daarnaast werden gemeenten als verkopers van bouwgrond inhaliger en rekenden torenhoge verkoopprijzen en afkoopsommen voor die ellendige erfpacht van bouwgrond.
Bouwkosten stegen enorm ten gevolge van ontwikkelingen op de wereldmarkt van staal en olie. Maar die zijn nu gekelderd, dus dat kan compensatie zijn. Maar de overheid dwong ontwikkelaars hoge kosten te maken die betrekking hebben op de bouwplaats en uitvoering van de nieuwe gebouwen. Uiteindelijk komt die rekening bij de woningkoper terecht, en die wil hem niet meer betalen. Kijkt u eens naar de parkeerkosten, leges en precariorechten voor bouwers in stedelijke gebieden, die zijn vele malen de pan uitgerezen en maken (ver) bouwen daar vrijwel onmogelijk. Dus de verkoopprijzen moeten naar beneden, althans dat zegt de markt en die heeft altijd gelijk.
Dat zeg ik ook tegen iedere verkoper die klaagt dat zijn huis, flat of pand meer dan een jaar te koop staat. In het algemeen is alles te verkopen tegen de prijs die de markt er voor over heeft.
De bouwwereld vraagt in navolging van industrie en financiële wereld om financiële impulsen van de rijksoverheid. Ik denk niet dat dit de goede weg is. Een sanering van (slechte) bedrijven hoort bij een open economie, maar ook de prijselasticiteit die reageert op vraag en aanbod. Bij groot aanbod en kleine vraag dalen de prijzen en bij grote vraag en klein bod stijgen de prijzen.
De historische kostprijs is nooit maatgevend voor de prijs die u bij verkoop op een markt kunt verwachten; het is de prijs die tot stand komt bij vraag en aanbod op een markt die u kunt verwachten. Het verschil moet u in de kostprijs zoeken. Aanbod van de juiste woningen en panden, die aansluit op de vraag van aspirant-kopers is een veel besproken onderwerp. Waarbij de wens tot ontwikkelen van bepaalde woningtypen ook sterk politiek bepaald is, daar zou dan ook het risico moeten liggen als de vraag naar die ontwikkelde typen er niet (meer) is. Dat vind ik wel een leuke vraag aan overheden.

Reageer op dit artikel