nieuws

IG Bau: 6 procent meer loon

bouwbreed Premium

De Duitse bouwbond IG BAU stelt voor het komende cao-seizoen een looneis van 6 procent. “De bouwindustrie heeft zich hersteld van de crisisjaren. Dankzij het conjunctuurprogramma van de Bondsregering zal het volume stabiel blijven. Van de 50 miljard euro van het programma zijn 18 miljard voor de bouw bestemd”, motiveert voorzitter Klaus Wiesehügel van IG BAU de looneis.

De Duitse bouwbond IG BAU stelt voor het komende cao-seizoen een looneis van 6 procent. “De bouwindustrie heeft zich hersteld van de crisisjaren. Dankzij het conjunctuurprogramma van de Bondsregering zal het volume stabiel blijven. Van de 50 miljard euro van het programma zijn 18 miljard voor de bouw bestemd”, motiveert voorzitter Klaus Wiesehügel van IG BAU de looneis.
Daar komt nog bij dat in de afgelopen jaren de winsten in de bouw krachtig gestegen zijn terwijl de inkomens van de bouwvakkers reëel zijn gedaald. “Daarom is de 6 procent meer dan gerechtvaardigd”, vindt Wiesehügel. Ook vindt hij dat in zijn algemeenheid blauweboordenwerk beter betaald moet worden, “anders moet het niemand verbazen wanneer er straks een gebrek aan vaklieden is”.
IG BAU zet daarnaast in op het gelijktrekken van de lonen in West- en Oost-Duitsland. Nu verdient een vakman in de voormalige DDR 1,68 euro per uur minder.

Reageer op dit artikel