nieuws

Historisch Marken krijgt terp met huizen

bouwbreed

Een terp met 35 woningen in houtskeletbouw. Uitbreiding van het al jaren met hevige woningnood kampende Marken wordt eindelijk mogelijk, zo verwacht het echtpaar Jeroen en Antje van Oostrom. De nieuwe terp is onderdeel van de jongste afspraken van de provincie Noord-Holland met milieuminister Cramer over woningbouw in Waterland.

Antje van Oostrom verwierf jaren geleden met haar man – na een carrière in de Amsterdamse horecawereld – een terrein van 7,5 hectare aan de rand van het dorp. Een deel daarvan wordt opgeofferd voor woningbouw. De keuze voor een terp past volgens haar bij het gebied. Het historische dorp ligt op een aantal terpen, in Marken werven genoemd.
De zogeheten Bennewerf is aan de dijk van het IJmeer gesitueerd. Het echtpaar wist de gemeente Waterland al jaren geleden te overtuigen van hun woningbouwplannen. “Ik ben langzamerhand kwijt wanneer we het plan hebben ingediend. In 2004 is het bestemmingplan aangepast. Daarna hebben we allerlei juridische procedures gevoerd. Met goede afloop. Bijna was het zover, maar vorig jaar stak de minister alsnog een stokje voor ons bouwplan. Zij heeft haar bezwaren nu ingetrokken”, aldus Antje van Oostrom.
De nieuwe terp wordt een holle parkeergarage; een vanaf maaiveld bereikbare betonnen bak. Daarbovenop en tegenaan worden maximaal 35 woningen gebouwd. Houten woningen in de op Marken gebruikelijke stijl. “Er is gekozen voor een combinatie van huur- en koopwoningen. De Algemene Woningbouwvereniging Monnikendam krijgt zeven huurwoningen in eigendom. De rest is voor de koopsector.” Van Oostrom verwacht ondanks de kredietcrisis geen afzetproblemen. “De afgelopen jaren hebben zich een paar honderd belangstellenden bij ons gemeld, mensen met wortels op Marken. Doordat er al decennia niet meer is bijgebouwd, waren zij gedwongen het schiereiland te verlaten. Ze willen dolgraag terug.”

Reageer op dit artikel