nieuws

Het H-woord

bouwbreed Premium

Het aantal huishoudens blijft groeien. De woningvoorraad moet dus meestijgen. Tegelijkertijd neemt echter het aantal regio’s toe waar de woningbehoefte krimpt. Generieke maatregelen om de woningmarkt te stimuleren zijn achterhaald gezien de grote regionale verschillen. Vooral één generieke stimuleringsmaatregel die al lange tijd bestaat, blijkt in toenemende mate discussie op te roepen: de hypotheekrenteaftrek. Niet […]

Het aantal huishoudens blijft groeien. De woningvoorraad moet dus meestijgen. Tegelijkertijd neemt echter het aantal regio’s toe waar de woningbehoefte krimpt. Generieke maatregelen om de woningmarkt te stimuleren zijn achterhaald gezien de grote regionale verschillen. Vooral één generieke stimuleringsmaatregel die al lange tijd bestaat, blijkt in toenemende mate discussie op te roepen: de hypotheekrenteaftrek. Niet in het kabinet maar zoveel te meer daarbuiten. Zelfs de OESO bemoeit zich er ieder jaar mee. De internationale organisatie toont zich bezorgd over een vermeende luchtbel in de Nederlandse markt, veroorzaakt door jarenlange bovenmatige prijsstijgingen. Nu die voorbij zijn, kan de markt maatregelen die de prijzen verder onder druk zetten echter missen als kiespijn. De onzekerheid over de waarde en verkoopbaarheid van particuliere woningen is al groot. Die onzekerheid schaadt het consumentenvertrouwen, een van de grootste risicofactoren voor de huidige recessie. Aanpak van de renteaftrek was zeker een te verdedigen maatregel tijdens hoogconjunctuur zoals in de tweede helft van de jaren negentig. Toen heeft de overheid de zaak op zijn beloop gelaten. De problemen die mede daardoor zijn ontstaan, moeten niet worden verergerd door juist nu wel te beginnen over afbouw van de renteaftrek.

Reageer op dit artikel