nieuws

Herstel van kapot asfalt ook mogelijk in vorstperiode

bouwbreed

Het herstellen van schade aan asfaltwegen kan ook bij lage temperaturen. Ook de schade aan de A6, die gisteren deels werd gesloten wegens een kapot wegdek bij Almere, is ondanks de vorst binnen enkele dagen goed te repareren. Dat zegt belangenorganisatie VBW-Asfalt.

De belangenorganisatie gaat daarmee in tegen de opvatting van Rijkswaterstaat. Die liet gisteren na het afsluiten van het beschadigde weggedeelte weten dat er wegens de vorst niet kan worden geasfalteerd en dat het wegdek hooguit provisorisch kan worden hersteld.
E. de Jong van VBW-Asfalt erkent dat de winter niet het ideale seizoen is voor asfalteringswerk. “Ook wij vinden dat je dat bij voorkeur tussen maart en oktober moet doen. Maar dit is een noodsituatie en dan moet je andere dingen uit de kast halen.”
De Jong denkt dat Rijkswaterstaat te voorzichtig is. Asfalteren bij strenge vorst kan best volgens de asfaltaannemers, zolang er maar extra maatregelen worden getroffen om de kwaliteit van het werk te garanderen. De Jong: “Asfalt moet warm worden verwerkt. Op een extreem koude ondergrond koelt het te snel af. Dat kun je voorkomen door de onderlaag vooraf te verwarmen en door verse lassen warm te houden. Als je dat in de gaten houdt, heb je altijd een goed resultaat.”
Volgens De Jong zijn deze mogelijkheden ook bij Rijkswaterstaat bekend. “Het is bovendien al eerder gedaan, maar niet iedereen weet dat doordat we nog maar zelden een strenge winter hebben.
Rijkswaterstaat was gistermiddag niet in staat te reageren op de uiteenzetting van VBW-Asfalt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels