nieuws

Heras gunt klant kijkje in keuken

bouwbreed

Aannemers die hun bouwplaatsen beveiligen met producten van Heras nemen die vrijwel altijd mee naar de volgende locatie. De fabrikant concludeert daar uit dat ze dus goed voldoen. Wat ze zoal kunnen demonstreert de beveiligingsspecialist in zijn nieuwe ‘ervaringscentrum’ in Oirschot.

Tijdelijke beveiliging van bouwprojecten wint snel aan belangstelling, constateert Peter van den Hoven van Heras. “Niet in de laatste plaats omdat die de diefstal van gewilde producten als koperen leidingen en verwarmingsketels aantoonbaar inperkt.” En het voorkomt dat kinderen al spelend verongelukken. Sommige aannemers gaan zo ver dat ze speciaal voor het hek palen heien. Of ze omheinen de bouwplaats met een damwand die onbevoegden buiten en afval en stof binnen houdt.
Als noviteit biedt Heras tijdelijke camerainstallaties die vastleggen wat er na het dichtdoen van de poort zoal gebeurt. “Met camera’s die ook in het donker voldoende duidelijke beelden maken voor bijvoorbeeld een goed signalement van dieven die met verwarmingsketels aan de haal gaan”, zegt Van den Hoven. Ook de elektrische schuifpoort blijkt het goed te doen op de bouwplaats. Heras komt vooraf kijken of de ondergrond die zonder fundering kan dragen.
Vaak zal dat niet nodig zijn omdat zo’n hek niet meer dan 250 kilo weegt. Mocht het toch misgaan dan biedt een communicatiemodule uitkomst. Die meldt de onderhoudsdienst van Heras bijvoorbeeld dat het hek is verzakt en laat daar eventueel een foto van zien. Of waarschuwt dat er een nieuw hek moet komen omdat een vrachtwagen het oude uit de grond reed. En de technische dienst kan uit de opgeslagen meetwaarden aflezen wanneer het hek weer onderhoud behoeft.
Voor dergelijk onderhoud sluit Heras aparte contracten af. “Het hoeven niet altijd eigen producten te zijn”, zegt Van den Hoven. Wie wil kan ook producten van andere leveranciers bij de fabrikant uit Oirschot in onderhoud geven. Die stelt daar wel grenzen aan; het voorziet bijvoorbeeld niet in een nieuwe aandrijving voor een poort. “De Machinerichtlijn spreekt dan van een nieuw product en wil dan een nieuwe keuring die uitwijst of het gebruik ervan nog steeds veilig is.”

Criminelen

Aspecten waarop Heras in zijn ervaringscentrum ook ingaat. Bezoekers moeten zich daar vooraf voor aanmelden. Beveiligingsvoorzieningen demonstreren zullen ook criminelen interesseren. “Vast wel,” denkt Van den Hoven, “maar die gaan niet weg met de kennis die voor hun van belang is.” Heras blijft met zijn demonstraties nogal op de vlakte; de fabrikant wil vooral laten zien wat zoal kan en liever niet hoe dat gaat. Wie dat toch meent te weten moet vervolgens uitzoeken waar de kennis in praktijk te brengen is.
Van den Hoven: “Het blijven technische systemen en daar kan ooit een meer iets aan schorten.” Door technieken te combineren daalt de kans dat inbrekers daadwerkelijk hun slag kunnen slaan. Goede beveiliging begint met het vermijden van verleiding en het voorkomen van gelegenheden die iemand te baat kan nemen. Gevolgd door duidelijke afspraken over wat er in geval van een ‘onregelmatigheid’ moet gebeuren.

Reageer op dit artikel