nieuws

Helft architecten ziet omzet fors afnemen

bouwbreed

Meer dan de helft van alle architectenbureaus verwacht dit jaar een daling van zijn omzet. De focus van de ontwerpers verschuift van ontwikkelaars en aannemers naar corporaties en opdrachtgevers uit de gezondheidszorg.

Voor de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) is duidelijk dat 2009 een moeilijk jaar wordt. Slechts 17 procent van de aangesloten bureaus ziet nog kansen voor groei. Een groep van 52 procent stelt zich in op een afname van de werkzaamheden. Het onderzoek van BNA onder zijn architecten is uitgevoerd in de maanden november en december.
Op bijna een derde van de architectenbureaus zullen dit jaar arbeidsplaatsen verdwijnen. Twee op de drie bedrijven denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Een tiende van de bureaus is tegen de stroom in van plan verder uit te breiden.
De architecten realiseren zich dat het aantal opdrachten vanuit de bouw van zowel woningen als kantoren flink zal afnemen. De hoop is gericht op compensatie van gemengde projecten, waar wonen, werken en winkelen worden gecombineerd. Ook de gezondheidszorg is een reddingsboei. Een kwart van de bureaus heeft grote verwachtingen van de toenemende bouwplannen voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Voor 47 procent van de architectenbureaus is duidelijk dat de sector renovatie komend jaar een belangrijker opdrachtgever wordt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels