nieuws

Groningse corporatie geeft woningkoper terugkoopgarantie

bouwbreed

Woningkopers in Groningen krijgen van woningcorporatie Lefier de garantie dat de corporatie hun pas gekochte nieuwbouwwoning terugkoopt als de koper zijn oude woning niet weet te verkopen.

De garantie geldt voorlopig alleen voor koopappartementen in de Tasmantoren in Groningen, waar 220 appartementen te koop staan. Slechts 20 procent is verkocht. De corporatie is van plan binnenkort ook andere nieuwbouwprojecten op deze manier onder de aandacht te brengen van nieuwe kopers.
“Je kunt lijdzaam toekijken hoe de woningmarkt zich ontwikkelt, maar je kunt ook kijken welke mogelijkheden je hebt om er iets aan te doen”, verklaart Dick Janssen, directeur ontwikkeling bij Lefier het experiment.
De Tasmantoren is sinds deze zomer in aanbouw. Van Wijnen is de bouwer. Lefier en Van Wijnen werken samen in een vennootschap onder firma. Ze delen de kosten om nieuwe kopers aan te trekken.
Naast het op peil houden van hun rendement en marges willen Lefier en Van Wijnen de woningmarkt stimuleren. Janssen: “Op deze manier dragen wij ook een steentje bij.” Ook is het van belang de bouwproductie op gang te houden. “Als de trein stokt, dan is het moeilijk die weer op gang te krijgen.”
Daarom moet de angst van kopers omgezet worden in vertrouwen. Maar hoe doe je dat? Het volgende plan ontstond: Potentiële kopers die eerst hun huis willen verkopen, geeft Lefier een zetje in de rug. Lukt het niet de eigen woning te verkopen? Dan vervalt de koopovereenkomst aangaande de nieuwe woning. Wel wil Lefier de garantie hebben dat er met reële kopers gepraat wordt. Daarom schakelt de corporatie een eigen makelaar in om de oude woning te verkopen. Op kosten van Lefier en Van Wijnen.

Huurwoning

Lefier en Van Wijnen tackelen nog een probleem voor aspirant-kopers. Wat als de woning wel snel verkocht wordt en de appartementen nog niet klaar zijn? Dat zou zo maar kunnen, omdat de appartementen pas over twee jaar opgeleverd worden. Oplossing: de koper kan tussentijds gebruikmaken van een huurwoning die de corporatie beschikbaar stelt. De huur moet uiteraard wel door de koper betaald worden.
Waar andere partijen projecten uitstellen, lijkt Lefier in Groningen rustig door te bouwen. Janssen: “We hebben nog geen project uitgesteld.” Wel zijn van andere projecten ook nog niet alle appartementen verkocht. Om de schade beperkt te houden, kan Lefier kiezen om de woningen voorlopig te verhuren. Ook kunnen bewoners bij Lefier op proef wonen. Eerst een paar jaar huren en als het bevalt kan de woning gekocht worden.

Reageer op dit artikel