nieuws

Groninger Eemshaven wacht forse investering in infra

bouwbreed Premium

Groningen Seaports verwacht dit jaar forse investeringen in de infrastructuur van het oostelijke gedeelte van de Eemshaven.

De bedragen kunnen oplopen tot “enkele honderden miljoenen euro’s”, aldus directeur Harm Post van de Groninger zeehavens.
Het oostelijke deel van de Eemshaven is gereserveerd voor energiegerelateerde bedrijven. Binnen enkele jaren moet hier 35 procent van alle Nederlandse stroom worden geproduceerd. Onder meer Nuon, Essent en RWE hebben bouwplannen in het gebied.
Dit jaar zal daarom gestart worden met de ophoging van terreinen, de aanleg van infrastructuur en kades, verlenging van de Wilhelminahaven en verdieping van de vaargeul. “De toekomst ziet er positief uit”, zegt Post. “De prognoses voor 2009 voor de verkoop van industrieterreinen zijn naar boven bijgesteld, van 13 naar 20 hectare.”
Afgelopen jaar boekte Groningen Seaports een recordwinst van 21 miljoen euro. Vooral de verkoop van grond spekte de kassen van het havenbedrijf, aldus Post. In totaal werd in 2008 120 hectare grond uitgegeven. De overslag van goederen steeg van 7,8 miljoen naar 7,9 miljoen ton.

Goed jaar

Ook Zeehavens Amsterdam, bestaande uit de havens van Velsen-IJmuiden, Beverwijk. Zaanstad en Amsterdam, kende een goed jaar. De overslag steeg met 4 procent naar 90,9 miljoen ton. De Amsterdamse haven nam daarbij het grootste deel van de groei voor zijn rekening.
Volgens directeur Hans Gerson ligt de toename van het zeegaand vervoer door de sluizen ver boven de laatste voorspellingen van het CPB. “Zelfs met een verwachte mindere groei in 2009 is snelle besluitvorming over de bouw van de tweede grote zeesluis nog even urgent als altijd”, aldus Gerson.

Reageer op dit artikel