nieuws

Gesjoemel bij doormeten heipalen

bouwbreed Premium

Lucratieve jaarcontracten en te innige verstrengeling van meet- en funderingsbedrijven zorgen ervoor dat er nog wel eens een oogje wordt dichtgeknepen bij zogenoemde hamertje-tikmetingen. Gescheurde palen worden regelmatig goedgekeurd om geen problemen te krijgen met een goede opdrachtgever.

Dat zegt directeur Erik de Bruin van heitechnisch bureau Brem vandaag in Cobouw. De Bruin hoopte dat er een einde zou komen aan de onoorbare praktijken met het van kracht worden van de officiële CUR-aanbeveling voor het akoestisch doormeten, twee jaar terug. Maar hij ziet dat alles gewoon doorgaat.
Dat het gerommel doorgaat, komt volgens De Bruin mede doordat de hamertje-tikmetingen lang niet zo feilloos zijn als veel mensen denken. Interpreteren van de geluidsgolf die door de funderingspaal loopt en wordt opgevangen door een microfoon is erg ingewikkeld. Van het grijze gebied van de methode wordt door sommige bedrijven gretig misbruik gemaakt door steevast naar de klant toe te redeneren. En dat is in negen van de tien gevallen het funderingsbedrijf dat de palen realiseerde.
Volgens De Bruin zou bij de aanbesteding moeten worden vastgelegd dat het doormeten van de palen moet plaatsvinden door een meetbedrijf dat geen enkele band heeft met de fundeerder. Opdrachtgevers, directievoerders en hoofdaannemers weten volgens De Bruin vaak niet eens dat de slager zijn eigen vlees keurt.
> techniek 12: Hamertje-tikmetingen

Reageer op dit artikel