nieuws

‘Geluidsonderzoek JSF moet onafhankelijk’

bouwbreed Premium

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi heeft haar twijfels bij de onafhankelijkheid van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), dat onderzoek doet naar de geluidsoverlast die de opvolger van de F-16 veroorzaakt. “Het NLR heeft een relatie met Defensie. Dan loop je het risico dat ze schrijven wat Defensie wil.” Jacobi dringt aan op onderzoek door onafhankelijke geluidsbureaus.

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi heeft haar twijfels bij de onafhankelijkheid van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), dat onderzoek doet naar de geluidsoverlast die de opvolger van de F-16 veroorzaakt. “Het NLR heeft een relatie met Defensie. Dan loop je het risico dat ze schrijven wat Defensie wil.” Jacobi dringt aan op onderzoek door onafhankelijke geluidsbureaus.
Het NLR onderzoekt de hoeveelheid decibellen die de Joint-Strike Fighter (JSF) en de Saab Gripen produceren. Dit om te bepalen of de huidige geluidscontour rond luchtmachtbasis Leeuwarden wel voldoet als Defensie is overgestapt op een ander gevechtsvliegtuig.
In Friesland is de nodige onrust ontstaan door de keuze voor een ander vliegtuig. Men is bang dat honderden huizen rond de basis moeten worden gesloopt, omdat ze binnen een nieuwe, ruimere, geluidscontour vallen.

Reageer op dit artikel